18:59, Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Ο επιχειρηματίας  που τίναξε την… μπάνκα στον αέρα

Το 1975, ο 18χρονος Σπύρος Θεοδωρόπουλος δίνει πανελλήνιες εξετάσεις και περνά στην ΑΣΟΕΕ. Σπουδάζει και δουλεύει παράλληλα, καθώς έχει χάσει τον πατέρα του, και το 1981 πιάνει δουλειά στην ιταλική εταιρεία ζαχαρωδών και παγωτών Aligel. Τα αφεντικά του διαβλέπουν αμέσως το ταλέντο του και το 1984 τού αναθέτουν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού Interia.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Το 1986,με ένα μικρό κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει από την πώληση ιταλικών σπίρτων και παίρνοντας και ένα μικρό δάνειο από την Τράπεζα Εργασίας, αγοράζει το 50% από μια μικρή βιοτεχνία στο Μοσχάτο που φτιάχνει γαριδάκια. Είναι η Chipita, η οποία τότε στεγάζεται ακόμα στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Μοσχάτο και διαθέτει μόλις 45 εργαζόμενους. Τρία χρόνια αργότερα, θα αγοράσει το υπόλοιπο 50%.

Τα κρουασάν και οι τρελές πωλήσεις

Κάποια στιγμή,όμως, τα γαριδάκια, κύρια δραστηριότητα της Chipita, απαγορεύθηκε να πωλούνται στα σχολεία και δέχονταν και επίθεση για τη διατροφική τους αξία. Ο Θεοδωρόπουλος, βλέποντας πως η Chipita βρίσκεται σε κίνδυνο, σκέφτηκε να μεταπηδήσει αλλού για να εξασφαλίσει την επιβίωση της εταιρείας. Είχε ήδη αποκτήσει μια μικρή βιοτεχνία που έφτιαχνε πραλίνα. Ένας πελάτης του, μια κρουασαντερί στην Πατησίων, δίπλα στην ΑΣΟΕΕ, όπου σπούδασε, αγόραζε μεγάλες ποσότητες καθημερινά, κάτι που του κινεί την περιέργεια.

Πήγε, είδε ότι στην κρουασαντερίέβαζαν την πραλίνα μέσα στα κρουασάν και τα πουλούσαν, και σκέφτηκε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να βιομηχανοποιήσει το κρουασάν με πραλίνα. Προσέγγισε επενδυτές, οι οποίοι όχι μόνο του έκλειναν την πόρτα, αλλά χαρακτήριζαν βλακεία την ιδέα του. Τελικά κατάφερε να βρει ένα fund, το οποίο είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από κάποιους Ιταλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι καταλάβαιναν λίγο περισσότερο από μακράς διάρκειας bakery προϊόντα. Έβαλαν τα λεφτά και αγόρασαν το 50% της εταιρείας με αύξηση κεφαλαίου.
Έτσι γεννήθηκε το βιομηχανοποιημένο γεμιστό κρουασάν, που γρήγορα κατέκτησε και τις αγορές του εξωτερικού. Τα ατομικά κρουασάν, τα mini κρουασάν και τα bakerollsγίνονται τα απόλυτα σνακ και διατίθενται στην ευρωπαϊκήαγορά, μέσω της Pepsico, με την οποία ο Θεοδωρόπουλος έκλεισε συμφωνία για το δίκτυο διανομής.

Η εκτόξευση και η χρυσή συμφωνία

Το 2006, με τις πωλήσεις να τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς, η Chipita συγχωνεύτηκε με τη ΔΕΛΤΑ, την GOODY’S και τον Μπάρμπα Στάθη, δημιουργώντας τη Vivartia. Ήταν η εταιρεία που κατείχαν από 50% με τον παιδικό του φίλο από τα Εξάρχεια, Δημήτρη Δασκαλόπουλο.
Το 2010, μαζί με τον Όμιλο Olayan από τη Σαουδική Αραβία και τους επιχειρηματίες Φώλια, Φρέρη, Αραμπατζή και Νένδο, προχώρησαν στην εξαγορά της Chipita από τη Vivartia, σε μια συμφωνία ύψους 730 εκατ. ευρώ.

Και ταdeals συνεχίζονται, καθώς αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η χρυσή συμφωνία μεταβίβασης της Chipita στη Mondelez, ύψους 2 δισ. δολαρίων. Και μπορεί κάποιοι να θεώρησαν πως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα άφηνε το επιχειρείν και θα αφοσιωνότανστη σύζυγό του ΛούσυΤσώλου και τους τέσσερις γιους τους, ωστόσο διαψεύστηκαν.

Ο ανήσυχος και υπερδραστήριος επιχειρηματίας ετοίμαζε την επόμενη κίνησή του, έχοντας ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ. Για πολλού μήνες οι διαπραγματεύσεις γίνονταν υπό άκρα μυστικότητα. Όταν κάποια μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν τις συζητήσεις των δύο πλευρών, αυτές διαψεύστηκαν, αλλά έξι εβδομάδες μετά ανακοινώθηκε επίσημα η απόκτησητου 45% των μετοχών της ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο με δυνατότητα να αποκτήσει και την πλειοψηφία.

Σήμερα η νεοϊδρυθείσα Bespoke αποτελεί την «ομπρέλα» των επιχειρήσεων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στην οποία συμμετέχουν στενοί συνεργάτες του και ο γιος του, Αντώνης. Και μένει να αποδειχθεί αν η ΙΟΝ θα είναι η εταιρεία που θα κρατήσει τα σκήπτρα της αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο χαρισματικός επιχειρηματίας. Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλες υποψήφιες: η αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, η Ελληνικοί Χυμοί, η ΜΕΒΓΑΛ (κατέχει το 43%), η Έδεσμα, η Αμβροσία και η συμμετοχή στη Wonderplant.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL