Στέφανος Αλεξιάδης: Τα «φτερωτά σανδάλια» είναι το «κάτι» που μας δυναμώνει
Ιστορίες με …κάρυ!
Ο Στέφανος Αλεξιάδης είχε την πρώτη επαφή με τη συγγραφή ως μαθητής Δημοτικού. Δεν περίμενε, τότε, την απήχηση του πρώτου του βιβλίου «Τα Φτερωτά Σανδάλια» που στοχεύουν στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Ζει στη Θεσσαλονίκη, αγαπά το θέατρο, την ελληνική γλώσσα, ενώ μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram. Πάμε να …πετάξουμε μαζί του;
Πού μας οδηγούν τα «Φτερωτά σανδάλια»;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος προορισμός. Τα «φτερωτά σανδάλια» μεταφράζονται ποικιλοτρόπως, αφού ο καθένας τα εκλαμβάνει διαφορετικά. Για άλλον μπορεί να είναι η οικογένεια, για άλλον οι φίλοι του και για άλλον ο σκύλος του. Τα «φτερωτά σανδάλια» εν ολίγοις είναι αυτό το «κάτι» που μας δυναμώνει.
Περιμένατε την απήχηση του βιβλίου;
Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα πως το βιβλίο θα προχωρούσε στη Γ’ έκδοση πριν καν ολοκληρώσει έναν χρόνο κυκλοφορίας. Η αγάπη που έδειξε και δείχνει ο κόσμος στο βιβλίο είναι ιδιαίτερη για μένα. Είναι συγκινητικό το γεγονός πως ο πρωταγωνιστής, ο Φοίβος, ένα παιδί με κινητική αναπηρία κατάφερε να μπει σε τόσα σπίτια.
Υπάρχει κάτι καινούργιο στα σκαριά;
Είναι μια ιδέα που με περιτριγυρίζει τον τελευταίο καιρό αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα να την μεταφέρω στο χαρτί. Προς το παρόν απολαμβάνω τη διαδρομή των «Φτερωτών σανδαλιών» που μετράνε μόλις 8 μήνες κυκλοφορίας.
Η ζωή στη Θεσσαλονίκη αποτελεί πηγή έμπνευσης;
Η ζωή γενικότερα αποτελεί πηγή έμπνευσης για καθετί που δημιουργούμε. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που συνδυάζει τα πάντα, αφού άλλοτε θεωρείται αστικό περιβάλλον και άλλοτε επαρχία. Αυτό που μου αρέσει σε αυτήν την πόλη είναι οι γειτονιές της. Έχουν πολλές ιστορίες να πουν.
Αν μπορούσατε να …σκίσετε κάτι δυσάρεστο από τον κόσμο τι θα ήταν;
Δεν ξέρω αν σκίζεται αλλά θα ήθελα σίγουρα να εξαφανίσω την αγένεια. Η σημερινή κοινωνία έχει ξεχάσει τους τρόπους που κάποτε είχε και έχει βαφτίσει την αγένεια ως ευθύτητα. Προσποιούμενοι λοιπόν τους «ευθείς» οι άνθρωποι γίνονται αγενείς, ασεβείς και διεισδύουν σε ζωές και καταστάσεις που δεν αποτελούν αρμοδιότητά τους.
Αξίζει να παλεύουμε για…
Όλα! Αν το καλοσκεφτούμε, όλα μια πάλη είναι. Από τη στιγμή που ξυπνάμε παλεύουμε να σηκωθούμε, να αναζητήσουμε τη διάθεση που πιθανώς δεν έχουμε, να βγούμε έξω στη ζούγκλα και να καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέχρι το βράδυ.
Τι είναι τα social media για εσάς;
Τα αξιοποιώ ως εργαλείο για τη δουλειά μου αλλά και ως μέσο μερικής ψυχαγωγίας. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώ το Instagram.
Πώς κι εκπαιδευτήκατε στη γραφή και ανάγνωση τυφλών;
Ήθελα να έχω τη γνώση αυτήν, επειδή οι σπουδές μου αφορούν την εκπαίδευση και συγκεκριμένα τη φιλολογία, τα παιδαγωγικά και την ειδική αγωγή. Ένα τέτοιο πτυχίο αποτελεί, αν μη τι άλλο, εφόδιο.
Κυνηγάτε τα όνειρα σας;
Προσπαθώ να τα κυνηγάω άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη ένταση.
Τι εύχεστε για το 2022;
Με όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό εύχομαι υγεία και ψυχική σταθερότητα!
Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa