, Δευτέρα
15 Απριλίου 2024

search icon search icon

Θ. Γλαβίνας: Να σταματήσει ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών για τη Θεσσαλονίκη

Είναι μόλις 36 ετών αλλά έχει ήδη πλούσιο βιογραφικό. Σας λέω εν τάχει πως ο Θανάσης Γλαβίνας είναι γέννημα – θρέμμα Σαλονικιός, δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, διευθυντής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης. Για να τον «σταυρώσετε», όμως, δεν πρέπει να τον γνωρίσετε καλύτερα;

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Πώς είναι να μεγαλώνεις σ’ ένα σπίτι «γεμάτο» πολιτική;

Σίγουρα το να μεγαλώνεις στο ίδιο σπίτι με ένα γεννημένο πολιτικό, όπως ήταν ο πατέρας μου, Γιάννης Γλαβίνας ήταν ιδιαίτερη αλλά ενδιαφέρουσα συνθήκη. Περιοδείες, τηλέφωνα, συγκεντρώσεις και συζητήσεις συνοδεία πλήθους εφημερίδων ήταν σε ημερήσια διάταξη. Ευθύνη, προσφορά, αλληλεγγύη, αποτελούν τα διδάγματα της οικογενειακής καθημερινότητας στο «πολιτικό» μας σπίτι.

Η ενασχόληση ήταν μονόδρομος;

Η πολιτική είναι τρόπος ζωής, ένα βίωμα. Μετά από πολλούς αλλεπάλληλους επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους, η στροφή στην πιο ενεργό πολιτική ήταν μία συνειδητή επιλογή κατόπιν ωρίμου σκέψεως αλλά και αποτέλεσμα διαχρονικής ανησυχίας και ενδιαφέροντος για την πολιτική, την παράταξη, τη χώρα και τους πολίτες.

Πρόκληση η Β’ Θεσσαλονίκης;

Πρόκληση από πολλές απόψεις. Τόσο λόγω εγγενών δυσκολιών που αφορούν τη φύση της εκλογικής αυτής περιφέρειας όσο και λόγω συγκυρίας, που συμπίπτει με μία μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της παράταξης. Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο είναι η αποτελεσματική εκπροσώπηση των πολιτών της Β΄ Θεσσαλονίκης και η εκμετάλλευση όλων των αναπτυξιακών πόρων και φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή και επιβάλλουν την ανάδειξή τους.

Για ποιο λόγο να «σταυρώσει» κάποιος Γλαβίνα;

Αρχικά να επιλέξει ΠΑΣΟΚ! Έχουμε μεγάλη διάθεση προσφοράς να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα του τόπου και έρχεται η ώρα η γενιά μου να αναλάβει τις ευθύνες της οδηγώντας τη χώρα σε πιο σταθερές θάλασσες.

Προλαβαίνετε δικαστήρια και λοιπές υποχρεώσεις;

Ο διαθέσιμος χρόνος έχει περιοριστεί, οι υποχρεώσεις του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή είναι απαιτητικές, η προεκλογική περίοδος πλησιάζει αλλά έχοντας συνηθίσει σε ένα απαιτητικό τρόπο ζωής, πάντα βρίσκεις χρόνο για μικρές δικαστηριακές δράσεις και νομικές αναζητήσεις.

Ποιον συμβουλεύεστε στα δύσκολα;

Συνομιλώ με έναν στενό κύκλο ανθρώπων που εμπιστεύομαι και μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες ώστε με την πάροδο των χρόνων έχουμε κοινό κώδικα σκέψης και λήψης αποφάσεων.

Αγαπημένο σημείο στη Θεσσαλονίκη…

Δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αλλά θα διάλεγα την περιοχή στην Αγίου Μηνά που βρίσκεται το γραφείο μου, κατεβαίνοντας προς την πλατεία Ελευθερίας και ανεβαίνοντας τη Βενιζέλου προς το Μοδιάνο. Μία διαδρομή γεμάτη ιστορία, γεύσεις και πολιτισμό.

Τί της λείπει της πόλης;

Αρχικά το μετρό! Επιπλέον της λείπει η αυτοπεποίθηση. Ακόμη και σήμερα επιβιώνουν στη Θεσσαλονίκη πεπερασμένα στερεότυπα και εύκολες δικαιολογίες. Νομίζω πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών και η Θεσσαλονίκη να ανοίξει τη ματιά της με θάρρος και ευρωπαϊκή πνοή.

Παίζετε …καλή μπάλα;

Ρωτήστε τους προπονητές μου! Σε κάθε περίπτωση το ποδόσφαιρο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και μεγάλη απόλαυση. Θα έλεγα ότι «μεγάλωσα» στα γήπεδα. Ήμουν πάντα ωστόσο ομαδικός παίκτης και έπαιζα για τη φανέλα.

Γιατί αξίζει να μάχεται κάποιος στη ζωή;

Πρώτα από όλα αξίζει κανείς να μάχεται για αξιοπρέπεια. Να προσπαθείς κάθε μέρα να είσαι χρήσιμος για την κοινωνία. Να αγωνιάς για την μείωση των ανισοτήτων, για την εξάλειψη κάθε αδικίας, για την επικράτηση του κοινού καλού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.