, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Θ. Κοντογεώργης: Να κοιτάμε πάντα μπροστά

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης έχει, όπως λέμε, όλο το πακέτο της έννοιας «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

Ένας άνθρωπος απολύτως καταρτισμένος, προσγειωμένος, με βαρύ βιογραφικό αλλά και με το πιάνο του και τα γαλλικά του. Με καταγωγή από τα Καλάβρυτα και γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κοντογεώργη, για όσους δεν γνωρίζουν ο Θανάσης είναι αδερφός της γνωστής ηθοποιού Νάντιας Κοντογεώργη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Harvard (KennedySchool of Government) των ΗΠΑ. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πολυετή πείρα στο Εμπορικό και Διοικητικό Δίκαιο. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι και το 2014, παρέχοντας υποστήριξη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον υπουργό Οικονομικών, στο υπουργείο Πολιτισμού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Συμμετείχε ενεργά στην κατάρτιση πλήθους νομοσχεδίων για τη φορολογική νομοθεσία, τις επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα κ.ά., καθώς και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Υπήρξε μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός πρώτου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Διετέλεσε επί τριετία β’ αντιπρόεδρος της εθνικής εποπτικής αρχής «Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων» και πρόεδρος του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ), βοηθώντας στην εφαρμογή και ερμηνεία της νέας λογιστικής νομοθεσίας (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) και στην ανάπτυξη της αρχής.

Τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα και η γνωριμία με τον Μητσοτάκη

Η ώσμωσή του με την πολιτική είχε ήδη ξεκινήσει από το σπίτι. O Κοντογεώργης πέρασε ένα φεγγάρι από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ στα φοιτητικά του χρόνια, μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών, αλλά δεν υπήρξε ποτέ παιδί του κομματικού σωλήνα.

Τότε ίδρυσε και μια ομάδα προβληματισμού που εξαπλώθηκε σε όλη την επικράτεια, τον Όμιλο Νέων για την Ελλάδα και την Ευρώπη (ΟΝΕΕ), αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη του ενασχόληση με την πολιτική ζύμωση. Διατηρεί ισχυρή φιλία με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη και ήταν πολύ κοντά στον αείμνηστο Νίκο Θέμελη. Τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας από το 2012 έως το 2014 ο Θανάσης βρέθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα και στον Γκίκα Χαρδούβελη ως νομικός σύμβουλος των δύο υπουργών Οικονομικών και παρακολούθησε από πολύ κοντά τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους θεσμούς. Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε και με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όταν ο Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, τον πήρε δίπλα του στην κατάρτιση του προγράμματος της ΝΔ και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Εκτός από σκληρός τεχνοκράτης, ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι βιβλιοφάγος της πολιτικής ιστορίας και λάτρης της κλασικής μουσικής με πολύ καλές σπουδές στο πιάνο.

Είναι πατέρας δύο υπέροχων παιδιών, του Πάνου και της Ιλιάνας, και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αθλητής μαραθώνιας κολύμβησης. Βεβαίως, από πολύ μικρός είχε ενασχόληση με τον αθλητισμό, με το μπάσκετ και το χάντμπολ. Η κοσμοθεωρία του απλώνεται μέσα σε λίγες λέξεις: «Να κοιτάμε μπροστά, να πηγαίνουμε τα πράγματα μπροστά, αρκεί να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε». Σιχαίνεται τους αγενείς και τους αλαζόνες, λατρεύει τον τόπο καταγωγής του, τα Καλάβρυτα, αλλά ποτέ δεν λέει «όχι» σε διακοπές στην Αίγινα ή σε στιγμές ξεκούρασης στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Με τις ομάδες δεν ασχολείται, αλλά, όπως λέει, «έγινα Ολυμπιακός λόγω του γιου μου του Πάνου». Είναι προσγειωμένος και ορθολογιστής. Αν τον ρωτήσεις ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον, θα σου απαντήσει κοφτά «να συνεχίσω να προσφέρω» και «να μπορώ να μεγαλώσω τα παιδιά μου με αξιοπρέπεια και με παιδεία». Αυτό το τελευταίο είναι η πιο ειλικρινής κουβέντα για έναν πατέρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL