, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Β. Οικονόμου: Ένας άνδρας με ισχυρό πολιτικό ανάστημα

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου είναι αναμφισβήτητα ένας μάχιμος και καθαρός πολιτικός που στη μεγάλη πολιτική του σταδιοδρομία χαρακτηρίστηκε από ακεραιότητα και πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του.

Γεννήθηκε το 1968 και είναι παντρεμένος με την ιατρό Χριστίνα Τάκη,έχουν δύο αγόρια και κατοικούν στην Παλλήνη. Ως έφηβος ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό (πανελληνιονίκης στο τριπλούν και μέλος της εθνικής ομάδας στίβου εφήβων). Έχει σπουδάσει Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού.

Υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ από το 1990 έως και το 1996. Έχει διατελέσει αναπληρωτής γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1998 έως το 2000 και γραμματέας ΠΑΣΠ ΑΕΙ από το 1994 έως το 1996.Υπήρξε συνεργάτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 1997 έως το 2000. Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής (πρώην Υπόλοιπο Αττικής) εξελέγη αρχικά το 2000 και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς με όποιο κόμμα και αν κατέβηκε και αυτό βεβαίως δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων εξελέγη από το Σώμα το 2000.Χρημάτισε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2010), μέλος της Γραμματείας του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας του ΠΑΣΟΚ (2005-2010) και εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Άμυνας ΠΑΣΟΚ (2006-2009).Στις 31 Αυγούστου 2010 ανακοίνωσε την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Ωρωπού.

Τέθηκε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Συνεννόηση Ωρωπού» αλλά στις δημοτικές εκλογές απέτυχε να εκλεγεί. Τον Απρίλιο του 2011, μετά και τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ίδρυσε με τον άλλο διαγραφέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον Γιάννη Δημαρά, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.

Τον Νοέμβριο του 2011 αποχώρησε μαζί με άλλα 250 μέλη του Άρματος και ίδρυσε μια νέα πολιτική κίνηση με το όνομα Ελεύθεροι Πολίτες, της οποίας ήταν πρόεδρος. Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, έπειτα από την εκλογική συνεργασία του κόμματος με τη Δημοκρατική Αριστερά, εκλέχθηκε βουλευτής στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Έπειτα, στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, επανεκλέχθηκε βουλευτής με τις εκλογικές λίστες της ΔΗΜΑΡ, της οποίας υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έως και τον Ιούνιο του 2014, όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Από τον Ιούνιο του 2014 ήταν ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής. Στις 8 Ιανουαρίου 2015, καιαφούψήφισε για ΠτΔ τον Σταύρο Δήμα, ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στη Νέα Δημοκρατία, ενώ κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στην τέταρτη θέση με το κόμμα αυτό στις εκλογές του 2015,θέση στην οποία εξελέγη. Το ίδιο συνέβη και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Η αγάπη για τον αθλητισμό και η εμπλοκή του με την πολιτική

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στα Πατήσια,στον Άγιο Νικόλαο, και σχολείο πήγαινε στα Σεπόλια. Στον αθλητισμό μπήκε τυχαία. Πήγαινε στο ΟΑΚΑ όταν πρωτοφτιάχτηκε το στάδιο σε ηλικία 14 ετών και εκεί τον ανακάλυψε ένας προπονητής. Έτσι ξεκίνησαν όλα… Στα 18 του πέρασε στη Γυμναστική Ακαδημία ως πανελληνιονίκης και αγάπησε τον αθλητισμό.Γέμισε μετάλλια, που σήμερα έχει στο γραφείο του, αλλά κατάφερε και να μεταλαμπαδεύσει το αθλητικό πνεύμα στα παιδιά του,τα οποία ασχολούνται με τον στίβο.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πολιτικό της Νομικής, από το οποίο γρήγορα δραπέτευσε για τη Νομική Κομοτηνής, από όπου πήρε το πτυχίο του. Δεν είχε οικογενειακή πολιτική παράδοση. Όπως πολλές φορές λέει και ο ίδιος, ήταν μια δική του τρέλα να μπει στην πολιτική και το 2000 – σε ηλικία 32 ετών εξελέγην ως ο νεότερος τότε στη Βουλή. Μέσα στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων είχε αρκετές πολιτικές μεταβολές, αλλά, όπως λέει, ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται στο λεγόμενο κοινωνικό Κέντρο και δεν κρύφτηκε ποτέ. «Εγώ δεν κρύφτηκα ούτε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων», συνηθίζει να λέει και έχει απόλυτο δίκιο.

Όταν αποφάσισε να πάει στη ΝΔ, είχε στηρίξει ήδη την τρικομματική κυβέρνηση μέσω της ΔΗΜΑΡ τότε. Ήταν ανεξάρτητος βουλευτής και είχε αποφασίσει να σταματήσει την ενεργό πολιτική. Στο «παρά ένα» υπήρξε η τιμητική πρόταση Σαμαρά και δέχτηκε. Δεν ήταν κάτι εύκολο, καθώς πήγε τελείως αντίθετα στο… ρεύμα της εποχής. Τότε όλοι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ. ΨΑγαπάει την καλή μουσική και είναι γνήσιος ροκάς, oldschool κατά το κοινώς λεγόμενο.

Με τα αθλητικά δηλώνει «χαλαρός Ολυμπιακός». Αυτό που τον ενοχλεί είναι ότι οι γονείς σήμερα φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Αποφεύγουν τη λήψη αποφάσεων και αυτό γιατί έχουμε ως κοινωνία παρεξηγήσει τις έννοιες της δημοκρατίας και της ελευθερίας», όπως λέει. Όταν τον ρωτούν για το μέλλον του, δηλώνει πάντα ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στα δύσκολα και στα εύκολα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL