, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Ζέττα Μακρή: «Είμαι ό,τι δείχνω»

Η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή κατάγεται από πολιτική οικογένεια, καθώς ο πατέρας της Μιχάλης Μακρής ήταν βουλευτής, αλλά η ίδια πολιτεύτηκε μετά τον χαμό του πατέρα της. Πήρε την εμπειρία του την πολιτική, αλλά όχι την προίκα του, γιατί άλλαξε περιφέρεια. Η μεγάλη της αγάπη είναι βεβαίως ο Βόλος, αν και δεν γεννήθηκε εκεί. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έζησε δώδεκα χρόνια στα Γρεβενά γιατί ο πατέρας της ήταν βουλευτής εκεί και μετά πήγε στον Βόλο γιατί η μητέρα της είναι Βολιώτισσα και ήθελε να τελειώσει το Ελληνογαλλικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» που είχε τελειώσει και εκείνη. Πριν από όλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυρία Μακρή είναι «ανοικτό βιβλίο». Άνθρωπος ειλικρινής που δεν έχει μάθει να κρύβεται ούτε να μασάει τα λόγια της. Αφοπλιστικά ειλικρινής.

Ο άνθρωπος που την ώθησε στην πολιτική ήταν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Κάποια στιγμή, πριν από το 2000 και ενώ είχε ήδη μεγάλη συνδικαλιστική δράση στον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον εκλογικό αγώνα στη ΝΔ. Στην αρχή νόμιζε ότι της έκαναν φάρσα. Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Το 1984 εξελέγη στον νέο τότε θεσμό του Συνοικιακού Συμβουλίου Μεταμορφώσεως και διετέλεσε υπεύθυνη του επιστημονικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλεγόταν συνεχώς -και μάλιστα πρώτη σε ψήφους- σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Διετέλεσε γραμματέας του ΔΣΒ κατά την τριετία 1996-1999. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας χρημάτισε πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και της Εξεταστικής Επιτροπής για Εξοπλιστικά Προγράμματα TORMI I.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον τότε πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά αναπληρώτρια γραμματέας Αγροτικού Τομέα της ΝΔ, ενώ διετέλεσε και αναπληρώτρια γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ. Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 στον Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Νέος Δήμος, Νέο Ξεκίνημα» και από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Βόλου. Διετέλεσε γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.

Η αγάπη για τα παιδιά της, τα πρώτα δύσκολα χρόνια και τα… τρακτέρ

Ιδιαίτερα χόμπι δεν έχει, λατρεύει την πολιτική παθολογικά, αλλά ο μεγαλύτερος έρωτας είναι τα παιδιά της και τα εγγόνια της. Δεν έβαλε ποτέ την πολιτική πάνω από τους γιους της, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος της στον πολιτικό στίβο δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Μόνος της συμπαραστάτης ήταν η μητέρα της Δώρα, κανείς άλλος. Ξεκίνησε δύσκολα αλλά επίμονα. Χωρίς μηχανισμούς.

Πήγαινε παντού μόνη της πόρτα πόρτα και έλεγε: «Εγώ είμαι τα στολίδια μου, τα δαχτυλίδια μου και ό,τι πω». Δεν διστάζει όταν χρειαστεί να μιλήσει και για την προσωπική της ζωή. Μια προσωπική ζωή κατά την οποία μέχρι στιγμής είχε έναν μεγάλο έρωτα, ένα διαζύγιο και δύο υπέροχους γιους, τον Μιχάλη και τον Κωνσταντίνο. Παντρεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1985 με τον πολιτικό μηχανικό Λεωνίδα Θεοφίλου, με τον οποίο στη συνέχεια χώρισε, αλλά διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Στην αρχή της πολιτικής της σταδιοδρομίας έχουν αποτυπωθεί η ενασχόλησή της με τα αγροτικά ζητήματα αλλά και η παρουσία της στον… κάμπο την περίοδο των σφοδρών αγροτικών κινητοποιήσεων. Ήρθε μάλιστα σε σύγκρουση και με τη γραμμή του κόμματός της, αφού σπάζοντας όλα τα ταμπού σκαρφάλωσε στα τρακτέρ και τάχθηκε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου. Η ίδια λέει πολλές φορές το εξής: «Είμαι ό,τι δείχνω». Και το λέει διότι η πολιτική απαιτεί θυσίες και υποχωρήσεις.

Δεν συγχωρεί όμως την υποκρισία και την προσποίηση. Η Ζέττα Μακρή δεν άλλαξε ποτέ τη συμπεριφορά της, τον χαρακτήρα της, τις αδυναμίες αλλά και τα προσόντα της, τις λύπες ή τις χαρές της. Ακόμη και όταν για κάποια χρόνια έμεινε εκτός πολιτικής, δεν το έβαλε κάτω.

Μια βαριά κουβέντα που λέει συχνά είναι το «φοβάμαι μόνο τον Θεό» και το εννοεί… Επίσης, για όσους δεν γνωρίζουν, το «Ζέττα», το οποίο αδικαιολογήτως γράφει με δύο «τ», προέρχεται από το Ζωή και όχι ενδεχομένως από το Τζωρτζέττα (Γεωργία), όπως πολλοί νομίζουν. Στόχος της είναι να συνεχίσει να υπηρετεί την πατρίδα και να μπορέσει να βάλει ένα λιθαράκι ώστε να γυρίσει σελίδα ο τόπος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL