, Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Η τουρκική προπαγάνδα και οι δυτικοί σύμμαχοι

Η Αθήνα ανησυχεί για την κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία και το επιβεβαίωσε χθες χωρίς περιστροφές ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο της συζήτησης για την κύρωση των πρωτοκόλλων εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η τακτική που εδώ και μήνες ακολουθούν ο Ερντογάν και τα στελέχη του χρήζουν προσοχής, αφού η προσπάθεια της Άγκυρας να υπονομεύσει την εικόνα της Ελλάδας στους φίλους και συμμάχους της είναι άκρως προκλητική, συστηματική και απολύτως μεθοδευμένη.

Εμφανίζει τη χώρα μας να καταπατά το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ακόμα και να κατέχει παρανόμως τουρκικά εδάφη! Προς το παρόν, αν η πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στη γείτονα αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, τα δύο τρίτα της τουρκικής κοινωνίας δεν έχει ακόμα «μολυνθεί» από το μικρόβιο της προπαγάνδας του συστήματος Ερντογάν. Είναι, όμως, θέμα χρόνου να «νοσήσει», αφού όλα τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν από το πρωί μέχρι το βράδυ τις επιθετικές ιαχές του καθεστώτος εναντίον της χώρα μας. Και το χειρότερο: Δεν απευθύνονται μόνο στην εγχώρια τουρκική κοινή γνώμη, αλλά μέσω ξενόγλωσσων προγραμμάτων και σε άλλους λαούς που έχουν πρόσβαση σε κάποια τουρκικά ΜΜΕ.

Και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, «λέγε-λέγε, κάτι θα μείνει».

Για του λόγου το αληθές, το είδαμε περίτρανα στο μεταναστευτικό. Ήταν η ίδια η ηγεσία της ΕΕ που έκανε επιτόπια αυτοψία στον Έβρο τον χειμώνα του 2020. Είδαν με τα μάτια τους τα σμήνη των μεταναστών να συνωστίζονται στα τουρκο-ελληνικά σύνορα, ελπίζοντας να περάσουν στην άλλη πλευρά. Κι όμως. Η πεισματική ρητορική και οι διαρκείς καταγγελίες της Άγκυρας για δήθεν πράξεις βίας από τις ελληνικές αρχές προς μετανάστες και για επαναπροωθήσεις, τον τελευταίο καιρό βρίσκουν χώρο φιλοξενίας σε μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ. Και χρειάστηκε να βγει χθες η ίδια η οργάνωση HumanRights360 να πει «κάναμε λάθος για τους 38 πρόσφυγες στον Έβρο, ΔΕΝ ήταν σε ελληνικό έδαφος», για να κοπάσει ο θόρυβος όχι μόνο από διάφορα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αλλά και από την εγχώρια αντιπολίτευση που άκριτα και ανεύθυνα έσπευσε να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς της ΜΚΟ, εκθέτοντας ψευδώς τη χώρα μας διεθνώς.

Μήνες τώρα, η Ελλάδα, με πρώτους τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έχει επικοινωνήσει τις θέσεις της με τρόπο εμφατικό, εμπεριστατωμένο και οργανωμένο. Οι μεγαλύτεροι ηγέτες του κόσμου, ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Καγκελάριος Σολτς, το αμερικανικό Κογκρέσο στο σύνολό του, έχουν γίνει αποδέκτες του χάρτη της «Γαλάζιας» Πατρίδας», της πιο εκκωφαντικής επιβεβαίωσης του αναθεωρητισμού Ερντογάν.

Ταυτοχρόνως, με κάθε ευκαιρία, η Αθήνα ταυτίζει τις πρακτικές του Τούρκου προέδρου με αυτές του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρακτικές, που έχουν οδηγήσει τον Ρώσο πρόεδρο σε σφοδρή, πολυεπίπεδη σύγκρουση με τη Δύση.

Κανείς, πλέον, δεν δικαιούται να πει «δεν ήξερα, δεν γνώριζα». Γνωρίζουν πολύ καλά, από τα πλέον επίσημα χείλη και με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης τι επιδιώκει ο Ερντογάν.

Η Δύση όμως επιμένει να «χαϊδεύει» τα αφτιά του Τούρκου προέδρου. Για την ακρίβεια, ορισμένοι από τους συμμάχους μας, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, επιμένουν μονότονα στην ανάγκη να μείνει στην αγκαλιά των Δυτικών η Τουρκία και αποφεύγουν κάθε δήλωση ή προτροπή για αποφυγή εντάσεων στην κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή μας, που θα μπορούσε να ενοχλήσει την Άγκυρα.

Έτσι, όμως, παίζουν κανονικά το παιχνίδι του Ερντογάν, που όσο τους βλέπει σιωπηλούς και μοιραίους, τόσο ανεβάζει «στροφές».

Κι αν το εννοεί; Αν όντως σχεδιάζει να έρθει μια νύχτα ξαφνικά σε ένα ελληνικό νησί; Πώς θα αντιδράσουν τότε όλοι αυτοί που τον ανέχονται και δεν τον προειδοποιούν τι θα συμβεί αν περάσει «τις κόκκινες γραμμές»;

Η ιστορία έχει δείξει ότι η πρακτική αυτή ποτέ δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με μισόλογα και «κουπεπέ» δεν αποτρέπεις έναν ηγέτη που απειλεί καθημερινά και δεν κρύβει από κανέναν τις αναθεωρητικές του βλέψεις.

Αν, αντίθετα από τις προβλέψεις κάποιων εκ των συμμάχων μας, ο Ερντογάν κάνει το βήμα και περάσει από την άλλη πλευρά της «κόκκινης γραμμή», τότε σε μεγάλη περιπέτεια δεν θα μπει μόνο η χώρα μας, αλλά και τα συμφέροντα των συμμάχων μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL