, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ιβάν Σαββίδης: Κατάσχεται η περιουσία του στην Ουκρανία

Κατάσχονται τα  περιουσιακά στοιχεία του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του στην Ουκρανία σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς απάντησε θετικά στην αξίωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του Κυριακής. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού θα αποτελούν πλέον  έσοδα του ουκρανικού κράτους.

Η κατάσχεση αφορά το 100% των μετοχών της εταιρείας PJSC «Pentopak», η οποία είναι ένας από τους ηγέτες στην παραγωγή συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών, και το 100% της θυγατρικής εταιρείας «Atlantis-Pak Ukraine». Η κατασχεθείσα επιχείρηση απασχολεί περίπου 200 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική και ως εκ τούτου ο Ιβάν Σαββίδης έχει δικαίωμα προσφυγής.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο ιδιοκτήτρια των εταιρειών εμφανίζεται ότι είναι η σύζυγος του Σαββίδη, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν στον σύζυγό της. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο Ρωσοέλληνας επιχειρηματίας συμπεριλαμβάνεται σε μία λίστα με 25 ολιγάρχες που «υπηρετούν» τις επιδιώξεις της Ρωσίας. Ως εκ τούτου θα χάσει το εργοστάσιο Pentopak στην Ουκρανία λόγω της υποστήριξής του στη ρωσική επιθετικότητα.

Πιο αναλυτικά στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι τα περιουσιακά του στοιχεία δεν είχαν επηρεαστεί ακόμη από τις κυρώσεις, αν και ο Σαββίδης υποστηρίζει δημόσια την κατοχή ουκρανικού εδάφους και δραστηριοποιείται στην κατεχόμενη Κριμαία.

Προστίθεται δε ότι τους πρώτους μήνες της ολομέτωπης εισβολής στην Ουκρανία, η ομοσπονδία «Ελλήνων της Ρωσίας», με επικεφαλής τον Σαββίδη, παρέδωσε οχήματα παντός εδάφους και γεννήτριες στις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης των αρχών κατοχής στο Ντόνετσκ. Η αλυσίδα παντοπωλείων «Assorti», ιδιοκτησίας της συζύγου του Ιβάν Σαββίδη, δραστηριοποιείται στην προσωρινά κατεχόμενη Σεβαστούπολη και Συμφερούπολη, διασφαλίζοντας την ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.