, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Κίνα: Κύμα λαϊκής οργής και φόβος για εξέγερση

Το κύμα της λαϊκής οργής για τα σκληρά μέτρα περιορισμού κατά του κορονοϊού εξαπλώνεται στις μεγάλες κινεζικές πόλεις με πρωτοφανείς διαδηλώσεις και συνθήματα κατά του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Το κομμουνιστικό καθεστώς απαντά με άγρια καταστολή στις διαμαρτυρίες, που έχουν τη μεγαλύτερη ένταση από την εποχή της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, πριν από τρεις δεκαετίες.

Σε κλοιό διαδηλώσεων βρίσκεται η Λαϊκή Κίνα, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τους αφόρητους υγειονομικούς περιορισμούς και τα σκληρά λοκντάουν που επιβάλλει η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» του Σι, σχεδόν τρία χρόνια αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Covid-19παγκοσμίως.

ΣτηΣαγκάηοι διαδηλωτές κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού, που έχουν γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας.Βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο δείχνει διαδηλωτές να φωνάζουν «Σι, παραιτήσου!» και να καταφέρονται κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια πολύ σπάνια δημόσια αποδοκιμασία.

Η πυρκαγιά φούντωσε τις αντιδράσεις

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Βορειοδυτικής Κίνας. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, με πολλούς Κινέζους να πιθανολογούν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο, επειδή ήταν σε καραντίνα, εκδοχή την οποία διαψεύδουν τοπικοί αξιωματούχοι, χωρίς να πείθουν.

Το ξέσπασμα της διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει πίεση στον Σι μόλις έναν μήνα αφότου εξασφάλισε μια πρωτοφανήτρίτη θητείαστην ηγεσία του Κόμματος, γεγονός που σφράγισε την εικόνα του ως του πλέον κυρίαρχου ηγέτη της Κίνας μετά τον Μάο.

Ωστόσο η γενικευμένη οργή έχει προκληθεί από τη δική του στρατηγική μηδενικής ανοχής του κορονοϊού, που αποσκοπεί στην εξάλειψη των μολύνσεων μέσω αλλεπάλληλων λοκντάουν, καραντίνας και μαζικών τεστ.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα κράτησε μεν χαμηλά τον επίσημο αριθμό θανάτων από Covid, αλλά τα αυστηρά λοκντάουν έχουν εμποδίσει τη ζωή και τα ταξίδια εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών και έχουν οδηγήσει μικρές επιχειρήσεις σε κλείσιμο.

Αν και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχυθεί και αυξάνονται οι συλλήψεις διαδηλωτών στην προσπάθεια των αρχών να ανατρέψουν την κατάσταση διά της βίας, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το καθεστώς του Σι θα κινδυνέψει να χάσει τον έλεγχο αν εξαπλωθούν οι διαδηλώσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL