20:29, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Ο «Δράκος» δείχνει τα δόντια του – Παγκόσμια ανησυχία από τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από τη Ταϊβάν

Ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα προκαλούν τα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας που άρχισε σήμερα η Κίνα γύρω από την Ταϊβάν.

Όπως ανακοινώθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δικτυο CCTV, οι ένοπλες δυνάμεις της αχανούς ασιατικής χώρας άρχισαν τα γυμνάσιά τους σήμερα, Ππέμπτη, το πρωί (ώρα Ελλάδας). Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

«Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter. Οι ασκήσεις διεξάγονται σε αντίποινα για την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν, κάτι που το Πεκίνο εξέλαβε ως βαριά προσβολή και πρόκληση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να τον επιδιώκουν. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες του εχθρού στο στενό της Ταϊβάν…

Τύμπανα πολέμου

Έπειτα από χρόνια «πολιτικής ήπιας ισχύος» προς την Ταϊπέι, το Πεκίνο υιοθετεί πλέον μια πιο επιθετική προσέγγιση και η κινεζική ηγεσία ίσως βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη στρατηγική μετά την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν.