, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Αφγανιστάν: Έρευνα για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις θέλει ο ΟΗΕ

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τους Ταλιμπάν να διενεργήσουν μια αξιόπιστη έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες για εξωδικαστικές εκτελέσεις, μεταξύ άλλων και παιδιών, στην επαρχία Νταϊκούντι στα βόρεια.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ανταλλαγή πυροβολισμών στο Νταϊκούντι ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ύποπτων ένοπλων ανταρτών άφησε πίσω της νεκρούς, αλλά διαψεύδουν ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και παιδιά.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (UNAMA) λέει ότι εργάζεται για να διακριβώσει τι συνέβη.

«Υπάρχουν πολύ σοβαρές πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αμάχων με εξωδικαστικές εκτελέσεις τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά», ανέφερε στο Twitter η αποστολή.

Η UNAMA έχει ενημερώσει τους Ταλιμπάν για την αναγκαιότητα να υπάρξει αξιόπιστη έρευνα και λογοδοσία.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών των Ταλιμπάν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αμπντούλ Νάφι Τακόρ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι στην περιοχή εντοπίστηκαν ένοπλοι αντάρτες και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ζητήσει από τους ντόπιους γέροντες να παρέμβουν.

Πρόσθεσε ότι όταν οι άνδρες δεν ακολούθησαν το αίτημα των γερόντων να καταθέσουν τα όπλα τους, οι δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν σε μια ιδιοκτησία όπου οι ύποπτοι αντάρτες ήταν παρόντες και ότι υπήρξαν πυροβολισμοί και από τις δύο πλευρές.

«Εννέα ένοπλοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών και από τις δύο πλευρές. Οι νεκροί ήταν όλοι ένοπλοι και προσπαθούσαν να επαναστατήσουν, δεν αληθεύει ότι σκοτώθηκαν παιδιά ή ότι έγινε κάποιο άλλο κακό εκεί», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι επικεντρώνονται στην εγγύηση της ασφάλειας της χώρας από τότε που αποσύρθηκαν οι ξένες δυνάμεις και επέστρεψαν εκείνοι στην εξουσία τον περασμένο χρόνο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ