Οι «νύχτες» του Ερντογάν και οι εμμονές του με την Ελλάδα
φωτο ΑΠΕ ΜΠΕ
Η φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» όταν επαναλαμβάνεται ακούγεται πλέον αστεία. Ο Ταγίπ Ερντογάν την επανέλαβε χθες απειλώντας την Ελλάδα ότι πρέπει να καταλάβει τα όριά της και να θυμάται την ιστορία.
«Τέτοιες προσεγγίσεις, στάσεις κ.λπ. της Ελλάδας δεν θα με κάνουν ποτέ να πάρω πίσω αυτό που λέω πάντα, ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Δεν ξέρω, θα το καταλάβεις αυτό; Κάτι που έχει ειπωθεί δύσκολα παίρνεται πίσω. Για μένα ισχύει αυτό που έχω πει. Επομένως, μπορεί να πάμε ξανά μια νύχτα ξαφνικά», είπε ο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου των G20 και πρόσθεσε με νόημα: «Υπάρχουν δύο ή τρία ονόματα στην Ελλάδα που δεν κάθονται ήσυχα. Κάνουν συνεχώς τέτοιες δηλώσεις, λένε τέτοια λόγια, δεν γνωρίζουν τα όριά τους. Σε αυτό το σημείο μιλήσαμε και είδαμε: “Κοίτα τον γείτονα! Μάθε τι σημαίνει νόμος του γείτονα, μην τα βάζεις πολύ μαζί μας”. Πού είναι η Τουρκία, πού είστε εσείς; Προσέξτε το αυτό. Γεμίστε αυτά τα νησιά όσο θέλετε, τίποτα από αυτά δεν θα σας ωφελήσει. Εδώ υπάρχει η Τουρκία, οπότε πρέπει να μάθεις καλά ποιος είναι ο δικός σου τόπος κι η δική σου πατρίδα. Εξάλλου, αν κάποιος διαβάσει το παρελθόν του και ερευνήσει καλά την Ιστορία, θα το αντιληφθεί πολύ καλά αυτό. Το να φέρνει αεροπλάνα, όπλα, αυτό, εκείνο και το άλλο, δεν θα αποφέρει κέρδος. Ας μη ματαιοπονούν, αυτές είναι δουλειές που θέλουν θάρρος, γίνονται με καρδιά, με ψυχή!».
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι και αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά είπε ότι όλοι ξέρουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τις απειλές της προς την Ελλάδα. «Φυσικά και τις απορρίπτουμε, αλλά αποδεικνύουν την ορθότητα της ελληνικής στάσης, αλλά και το ότι η Άγκυρα απειλεί μια χώρα με την οποία συνορεύει και ότι με τον τρόπο αυτό αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Χρειάζεται μια ισχυρή καταδίκη. Και λυπάμαι που η Τουρκία δεν διδάχθηκε τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία». Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, με αναφορά στο ίδιο πάντα θέμα, τόνισε ότι «οι διαφορές δεν λύνονται με απειλές και μονομερείς πρωτοβουλίες» και ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». «Η στάση μας είναι ότι τα προβλήματα λύνονται με τον διάλογο», πρόσθεσε ο κ. Ταγιάνι.
Συζήτηση έγινε και για τη Λιβύη, όπου μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, και ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπως και η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, είναι υπόδειγμα για την επίλυση των διαφορών με εργαλεία το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL