, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός στο Μπαχμούτ

Με αμείωτη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, με τους Ρώσους να κερδίζουν εδάφη σε μια ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται βρετανικές πηγές.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η προέλασή τους αυτή τους διασφάλισε τη δημιουργία μιας βάσης στην πόλη Βούλενταρ. Από την πλευρά του το Κίεβο αναγνωρίζει τη σφοδρότητα των μαχών, διαψεύδει ωστόσο πως έχει χαθεί ο έλεγχος της περιοχής, προσθέτοντας ότι η επίθεση έχει απαντηθεί και μάλιστα προκαλώντας από την πλευρά τους τεράστιες απώλειες στους Ρώσους.

Ο μεγάλος στόχος

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ωστόσο εμμένει στις δικές του πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Ρώσοι έχουν επιστρατεύσει για την κατάληψη της πόλης μια ολόκληρη ταξιαρχία, καθώς ο βασικός τους στόχος είναι να δημιουργηθεί ο άξονας που θα τους επιτρέψει να φτάσουν στον μεγάλο τους στόχο, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη του Μπαχμούτ.

«Υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα η Ρωσία να συνεχίσει να έχει τοπικά κέρδη στον τομέα. Ωστόσο, είναι απίθανο η Ρωσία να έχει επαρκή αδέσμευτα στρατεύματα στην περιοχή για να επιτύχει μια σημαντική επιχειρησιακή πρόοδο», τονίζουν στο Reuters οι πηγές του βρετανικού υπουργείου.

Σε κομβικό σημείο

Το Βούλενταρ βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του ανατολικού μετώπου στην Ουκρανία, με θέα στις σιδηροδρομικές γραμμές που τροφοδοτούν τις ρωσικές δυνάμεις στο παρακείμενο νότιο μέτωπο. Η Ουκρανία έχει αποκρούσει αρκετές ρωσικές επιθέσεις στην πόλη από την έναρξη του πολέμου πριν από έντεκα μήνες, καθώς η ευρύτερη περιοχή θεωρείται κομβικής σημασίας και για εκείνους.

Η ρωσική επίθεση έρχεται αφότου η Μόσχα πραγματοποίησε σημαντικές προόδους γύρω από το Μπαχμούτ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πρόκειται ουσιαστικά για τα μεγαλύτερα κέρδη της από τότε που η Ουκρανία πήρε πίσω μεγάλα κομμάτια εδάφους που είχαν κατακτήσει οι Ρώσοι το β’ εξάμηνο του 2022.

Πριν από την αντεπίθεση

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, που επικαλείται το Reuters, λένε ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να σημειώσει σημαντικά κέρδη στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες, προτού το Κίεβο προλάβει να ρίξει στη μάχη τα εκατοντάδες πρόσφατα δεσμευμένα δυτικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, προετοιμάζοντας τη μεγάλη αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη φέτος.

Το Μπαχμούτ, μία πόλη που είχε στο παρελθόν 100.000 κατοίκους, φαίνεται όλο και πιο ευάλωτη, αφού η Ρωσία κατέλαβε την πόλη εξόρυξης αλατιού, το Σόλενταρ, στα βόρειά της πριν από περίπου μια εβδομάδα. Η Μόσχα λέει ότι έχει σημειώσει σημαντικά περαιτέρω κέρδη τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια προάστια του Μπαχμούτ. Το Κίεβο από την άλλη επιμένει πως το Μπαχμούτ δεν κινδυνεύει ακόμη να πέσει στα χέρια των Ρώσων, ωστόσο παραδέχεται ότι το μέτωπο εκεί είναι απολύτως ενεργό και οι μάχες σκληρές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL