05:48, Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Σουηδία: Αναμένεται μεγάλος πληθωρισμός

Τα νοικοκυριά πιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμό και αναμένεται να μειωθεί το χειμώνα, σύμφωνα με τη νέα οικονομική πρόβλεψη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Οικονομικών Επιστημών.

Η ζοφερή προοπτική σημαίνει ότι η Σουηδία, με ισχυρά δημόσια οικονομικά, οδεύει προς μια ύφεση που αναμένεται να χτυπήσει το επόμενο έτος.

Η σουηδική οικονομία αναπτύχθηκε απροσδόκητα έντονα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά μηνιαία στατιστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας.

Ενώ η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία έχει ανακάμψει από την πανδημία, τα νοικοκυριά στη Σουηδία τώρα αισθάνονται τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό ο οποίος διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας 

Οι τιμές της ενέργειας θα είναι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον χειμώνα και ο πληθωρισμός αναμένεται να πλησιάσει το 10%. Η συνολική εικόνα είναι επομένως ότι η Σουηδία θα εισέλθει σε ύφεση κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, μια αλλαγή από την προηγούμενη πρόβλεψη όπου η ύφεση προβλεπόταν να χτυπήσει ήδη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια σημαίνει ότι τα νοικοκυριά έχουν μια πολύ απαισιόδοξη άποψη για τις οικονομικές προοπτικές. Αλλά ακόμα κι αν γίνει πιο ακριβό η ζωή, υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την ύφεση της οικονομίας, σύμφωνα με το σουηδικό μέσο SVT.

Αναμένονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί λόγω της πτώσης της κατανάλωσης. Ωστόσο, το ισχυρό δεύτερο τρίμηνο αναγκάζει τη συνολική ανάπτυξη για το 2022 να καταγραφεί. Η ανάπτυξη για το 2023, από την άλλη πλευρά, αναθεωρείται προς τα κάτω, μια πτώση που κρίνεται τόσο ισχυρή ώστε να προκαλέσει ύφεση.

Ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι η Riksbank βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη εξισορροπητική πράξη διατήρησης του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2%, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στον εκκρεμή κύκλο δανείων να γίνει πολύ αυστηρός. Παρόλα αυτά, η τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει με ραγδαίες αυξήσεις του επιτοκίου, το οποίο θα είναι 2,0% τον Νοέμβριο.