ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

«Τέλος» τα Airbnb στη Βαρκελώνη για να περιοριστεί το αυξημένο κόστος στέγασης

Κωνσταντίνος Ουζούνογλου Αναρτήθηκε από Κωνσταντίνος Ουζούνογλου
23/06/2024
Διεθνή
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0

Από το 2028 απαγορεύεται η ενοικίαση διαμερισμάτων της εταιρείας Airbnb σε τουρίστες στη Βαρκελώνη της Ισπανίας με στόχο να περιορίσει το ραγδαία αυξανόμενο κόστος στέγασης.

Τα τελευταία χρόνια η Βαρκελώνη έχει γίνει μη οικονομικά βιώσιμη για πολλούς κατοίκους της με αποτέλεσμα ο δήμος να προχωρήσει στη λήψη δραστικών αποφάσεων. Η απόφαση αφορά την δημοφιλή ενοικίαση σπιτιών της εταιρείας Airbnb, μέσω της οποίας ο ιδιοκτήτης μίας κατοικίας έχει τη δυνατότητα να την κοστολογεί και να τη διαθέσει για προσωρινή διαμονή σε τουρίστες που επισκέπτονται κάποια περιοχή. Από το 2028, στην «συμπρωτεύουσα» της Ισπανίας, αυτή η δυνατότητα «κόβεται».

Ο αριστερός δήμαρχος της πόλης, Ζάουμε Κολμπόνι δήλωσε χθες ότι η δημοτική αρχή δεν θα ανανεώσει τις άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε 10.101 διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση, άδειες που λήγουν τον Νοέμβριο του 2028.

«Είμαστε αντιμέτωποι με αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», τόνισε ο Κολμπόνι σε μια εκδήλωση της δημοτικής αρχής της πόλης.

Η αλματώδης αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στη Βαρκελώνη, την ισπανική πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες, έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των ενοικίων, μια αύξηση τιμών ενοικίων συγκεκριμένα 68% τα τελευταία 10 χρόνια και στο κόστος αγοράς ακινήτων 38%, ανέφερε ο Κολμπόνι. Πολλοί κάτοικοι της πόλης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος στέγασης.

Related Post

Τουρκία: 4 νεκρούς, 8 τραυματίες άφησε πίσω του 17χρονος πιστολέρο στη Μερσίνη (Video)

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την αναχαίτιση του στολίσκου Global Sumud για την Γάζα

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι βομβάρδισαν ομάδες που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στο δυτικό Ιράν

Βίντεο: Το Ισραήλ αναχαιτίζει στολίσκο ακτιβιστών για τη Γάζα ανοιχτά της Κύπρου

Η πρόσβαση στη στέγαση έχει μετατραπεί σε οδηγό ανισότητας, ιδιαίτερα για τους νέους, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Εθνικές κυβερνήσεις απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού – η Ισπανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο – αλλά τα οφέλη αυτά κάνουν οικονομικά μη προσιτή τη στέγαση για κατοίκους ορισμένων δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

Η αναβάθμιση αστικών περιοχών και η προτίμηση ιδιοκτητών ακινήτων για προσοδοφόρες τουριστικές ενοικιάσεις έχει αρχίσει να αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζητημάτα σε όλη την Ευρώπη.

Τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει την τελευταία δεκαετία περιορισμούς σε βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, τη Λισαβόνα και το Βερολίνο.

Η υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Ιζαμπέλ Ροντρίγκες δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση του δήμου της Βαρκελώνης.

«Το μέτρο έχει να κάνει με το να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση», τόνισε η Ροντρίγκες στο X.

«Ο Κολμπόνι κάνει ένα λάθος που θα οδηγήσει σε (υψηλότερη) φτώχεια και ανεργία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση τουριστικών διαμερισμάτων της Βαρκελώνης, APARTUR, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων.

Τα ξενοδοχεία αναμένεται να επωφεληθούν από το μέτρο. Το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στις πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης έχει απαγορευτεί από το 2015, αλλά ο Κολμπόνι άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τον περιορισμό αυτό.

«Αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση», δήλωσε ο δήμαρχος, αναφορικά με το μέτρο.

Η τοπική κυβέρνηση της Βαρκελώνης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα διατηρήσει το «ισχυρό» καθεστώς ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Η Βαρκελώνη είχε αναστείλει την έκδοση νέων αδειών για ενοικιάσεις διαμερισμάτων υπό την ηγεσία της πρώην δημάρχου Άδα Κολάου (2015-2023), υποστηρίκτριας των δικαιωμάτων στη στέγασης, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την τουριστική επέκταση της πόλης. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού να συνεχίσουν να γίνονται αισθητές στη στέγαση, ιδιαίτερα μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19.

Για να διαμαρτυρηθούν για αυτή την κατάσταση, πολλοί τοπικοί σύλλογοι έχουν καλέσει σε διαδήλωση στην πόλη στις 6 Ιουλίου με κεντρικό σύνθημα: “Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό!”.

Αυτή η διαδήλωση ακολουθεί άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις που έχουν ήδη διοργανωθεί τους τελευταίους μήνες σε άλλους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας, όπως τα Κανάρια Νησιά και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Τουρκία: 4 νεκρούς, 8 τραυματίες άφησε πίσω του 17χρονος πιστολέρο στη Μερσίνη (Video)
Διεθνή

Τουρκία: 4 νεκρούς, 8 τραυματίες άφησε πίσω του 17χρονος πιστολέρο στη Μερσίνη (Video)

Σκηνές σοκ σημειώθηκαν στην επαρχία Μερσίνης της Τουρκίας, όπου 17χρονος άνοιξε πυρ μέσα και γύρω από εστιατόριο στην περιοχή της...

Αναρτήθηκε από Δήμητρα Κατραμάδου
18/05/2026
Ο Νετανιάχου παραδέχτηκε την εμπλοκή του Ισραήλ στην επίθεση με τους βομβητές εναντίον της Χεζμπολάχ
Διεθνή

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την αναχαίτιση του στολίσκου Global Sumud για την Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε σήμερα ότι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν έναν ακόμη «στολίσκο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα»,...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
18/05/2026
Next Post
Βουτιές και παιχνίδια στις παραλίες της Πιερίας με τα πεντακάθαρα νερά που «βούλιαξαν» από κόσμο (Video)

Βουτιές και παιχνίδια στις παραλίες της Πιερίας με τα πεντακάθαρα νερά που «βούλιαξαν» από κόσμο (Video)

 

Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 242122

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa