, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Θα περάσει δύσκολα στην Πράγα ο Ερντογάν»

Μεγάλες θα είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα που θα συνεδριάσει στην Πράγα την ερχόμενη Πέμπτη. Πού και πώς θα κινηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός; Ποια θα είναι τα ζητήματα τα οποία θα τεθούν; Πώς θα επηρεάσει η νέα γεωπολιτική κοινότητα το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η «Political» έκατσε στο τραπέζι με δύο σημαντικούς διεθνολόγους, προκειμένου να εντοπιστούν όλες οι παράμετροι της ελληνικής παρουσίας στην πλατφόρμα του πολιτικού συντονισμού αλλά και τα όσα πρόκειται να συζητηθούν για το θέμα της ενεργειακής κρίσης που απασχολεί όλες τις προσκεκλημένες χώρες που θα ενωθούν για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Η συνάντηση θα φέρει σε επαφή ηγέτες από ευρωπαϊκές χώρες επί ίσοις όροις και θα ανοίξει ένας διάλογος για πιθανές λύσεις που μπορεί να δοθούν σε συγκεκριμένα θέματα.

«Οι εξελίξεις έχουν φέρει στο επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να καλύψει το κενό στην πολιτική φωνή της Ένωσης. Πρόκειται να είναι μια γεωπολιτική κοινότητα. Η πρόσκληση του Μισέλ ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται στην ασφάλεια του ανεφοδιασμού και στην οικονομικά προσιτή ενέργεια. Η κοινότητα θα αφορά και θέματα που δεν είχε σκεφτεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Είναι προσκεκλημένοι σχεδόν οι πάντες και αυτό έχει θετική διάσταση, αλλά υπάρχει και μειονέκτημα. Είναι μεγάλος ο αριθμός των προσκεκλημένων. Δεν περιμένουμε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα», μας είπε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Λάβδας. 

«Υπήρχαν εδώ και πολλές δεκαετίες γαλλικές προσπάθειες να φτιαχτούν θεσμοί παράλληλοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζω τις γαλλικές προσπάθειες για μια Ευρωπαϊκή Μεσογειακή Κοινότητα. Παράλληλοι θεσμοί που μπορεί να ανακαλύψουν κενά. Αυτές οι συζητήσεις έχουν πάρει μια νέα δραματική σημασία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπάρχουν χώρες που έχουν κάνει αιτήσεις να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως χώρα έχουμε κάθε λόγο να παρακολουθούμε από κοντά τις γαλλικές πρωτοβουλίες, γιατί έχουν ενδιαφέρον και επειδή είμαστε στενός σύμμαχος της Γαλλίας. Επίσης είναι ευκαιρία να έχουμε συναντήσεις με χώρες που δεν είχαμε την ευκαιρία. Τρίτον, ας μην ξεχνάμε ότι είναι προσκεκλημένη η Τουρκία. Εκεί μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθούν οι δύο χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής. 

«Η Ευρώπη δεν θα σταθεί στο πλάι της Τουρκίας στο θέμα των νησιών»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος τόνισε στην «Political» πως η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. «Η κατάσταση έναντι της Τουρκίας έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό συγκριτικά με το 2019. Η κατάσταση σήμερα είναι πιο περίπλοκη για την Τουρκία. Έως και οι μέχρι πρότινος σύμμαχοί τους Γερμανοί αντιμετωπίζουν την Τουρκία με σκεπτικισμό και με επιφύλαξη. Νομίζω ότι θα έχει δύσκολες ώρες ο Ερντογάν στην Πράγα. Νομίζω ότι η Ευρώπη είναι μεν πάντα αργή και επιφυλακτική στο να αναλάβει δράση. Όταν διακυβεύεται ο ευρωπαϊκός οικονομικός χώρος, δηλαδή η ίδια η ΕΕ και κάποια κυριότητα όπως τα ελληνικά νησιά, τότε η αντίδραση είναι σκληρή. Η Γερμανία τα έχει καλά με όλους αλλά με την Τουρκία έχει ιδιαίτερη σχέση, όμως η ιερή αγελάδα για τη Γερμανία είναι ο ευρωπαϊκός οικονομικός χώρος. Είναι ο οικονομικός πνεύμονας και όχι μόνο της Γερμανίας. Κανείς στην Ευρώπη δεν θα σταθεί στο πλάι της Τουρκίας στο θέμα των νησιών», υπογράμμισε ο κ. Δεσποτόπουλος. 

Επιπρόσθετα, επισήμανε πως στην Ευρώπη υπάρχουν δύο μπλοκ: το πρώτο που είναι υπέρ του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και υποστηρίζεται από 15 χώρες και το δεύτερο που λέει να βάλουμε πλαφόν αλλά αυτό να γίνει μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Αυτό δεν μας ικανοποιεί, γιατί έχουμε εισροές από υγροποιημένο φυσικό αέριο. Άρα, νομίζω ότι η κυβέρνηση έγκαιρα διέγνωσε τη δική μας ανάγκη που ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή ανάγκη. Δυστυχώς, υπάρχουν χώρες που δεν συμπράττουν με αυτό», είπε σχετικά με την ενεργειακή κρίση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.