, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Τρόμος σε όλο τον πλανήτη από τον πύραυλο Zircon

Μόνο τρόμο προκαλεί η είδηση που μετέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» δοκίμασε τις ικανότητές της να εξαπολύει πλήγματα στον Ατλαντικό Ωκεανό με τη χρήση πυραύλου Zircon εναντίον στόχου που βρισκόταν 900 χιλιόμετρα μακριά. Διευκρίνισε μάλιστα ότι πραγματοποιήθηκε προσομοίωση στον υπολογιστή άσκησης με τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να μεταδίδουν ειδήσεις σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τη διεθνή κοινότητα. Έτσι λοιπόν το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε για πιθανή απόπειρα δολοφονίας του ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

«Δολοφονία Πριγκόζιν»

Όπως ισχυρίστηκε στο πρακτορείο ο πρόεδρος του ρωσόφιλου κινήματος της Ζαπορίζια «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, «ένα από τα αιτήματα που ακούστηκαν από τον Ζελένσκι ήταν η δολοφονία του επικεφαλής της Wagner». «Αυτό το αίτημα», είπε, «είναι γνωστό στο περιβάλλον του κ. Ζελένσκι και σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζητούν ή απαιτούν από τους Αμερικανούς να εκκαθαρίσουν τον Πριγκόζιν».

Οι Αμερικανοί δεν τοποθετήθηκαν επ’ αυτού, όμως πριν από λίγες μέρες ο Τζον Κέρμπι, συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τη Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση και ότι σύντομα θα επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον της.

Ο ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας ζήτησε από το ρωσικό κοινοβούλιο να απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν αρνητικά ρεπορτάζ για τους άνδρες του, τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα ώστε η δυσφήμηση των μαχητών του να τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Βαρυποινίτες

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υπέβαλε αυτό το αίτημα με επιστολή του προς τον Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρο της Κρατικής Δούμας.

Στην επιστολή του κατηγορεί ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι δυσφημούν τους άνδρες του, περιλαμβανομένων και των πρώην καταδίκων που στρατολόγησε από φυλακές, παρουσιάζοντάς τους ως «κακούς και εγκληματίες». Πρόκειται για αναφορά στο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποκαλυφθεί το εγκληματικό ή σκοτεινό παρελθόν ορισμένων από αυτούς. Οι κατάδικοι δέχτηκαν την προσφορά του να πολεμήσουν στην Ουκρανία για έξι μήνες και, αν επιζήσουν, θα τους δοθεί χάρη, ακόμη και αν αρχικά είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL