ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 05/04 – Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για οικογένεια τεσσάρων ατόμων

Αυξημένο το κόστος και «αγορά δύο ταχυτήτων»

KARFITSANEWS Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
04/04/2026
Ελλάδα
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 05/04 – Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για οικογένεια τεσσάρων ατόμων

Ανοικτά θα είναι την Κυριακή 5 Απριλίου, τα εμπορικά καταστήματα, από τις 11:00 έως τις 16:00 στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου για το Πάσχα, όπως προτείνουν οι εμπορικοί σύλλογοι, με στόχο τη διευκόλυνση των καταναλωτών σε μια περίοδο αυξημένης εμπορικής κίνησης.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τη Μεγάλη Εβδομάδα τα καταστήματα θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο από τις 09:00 έως τις 21:00 (Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη), τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 13:00 έως τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο από τις 09:00 έως τις 15:00. Την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά λόγω αργίας.

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των εμπορικών φορέων για την πορεία της αγοράς, ενώ η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων και προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, παρά τις διεθνείς πιέσεις και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), αυξημένο εμφανίζεται το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι, επιβεβαιώνοντας τη μετάβαση των ελληνικών νοικοκυριών σε ένα νέο μοντέλο «επιλεκτικής δαπάνης». Το συνολικό κόστος για μια τετραμελή οικογένεια εκτιμάται σύμφωνα με τις τιμοληψίες του ΕΒΕΠ στη Κεντρική Αγοράς στο Ρέντη, μεταξύ 135 και 150 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10% έως 15% σε σχέση με το 2025.

Related Post

Σύρος: Αυθεντικός προορισμός των Κυκλάδων, σύμφωνα με διεθνή μέσα

Αγία Ζώνη: Από τη Μονή Βατοπεδίου στο Βελιγράδι – Εντονη συγκίνηση κατά την υποδοχή

Δραματική αναζήτηση νεαρού ορειβάτη στον Όλυμπο – Ξεκίνησε μόνος του για την κορυφή

Αυστηρή αντίδραση της Αθήνας για τη στάση του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απέναντι στους Έλληνες ακτιβιστές

Καθοριστικός παράγοντας παραμένει ο οβελίας, ο οποίος λειτουργεί ως «οδηγός τιμών» για το σύνολο της αγοράς. Οι τιμές διαμορφώνονται από 12 έως 14 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ και από 14 έως 17 ευρώ στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, με την αγορά να μην αποκλείει περαιτέρω άνοδο με τη συνολική επιβάρυνση στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης να προσεγγίζει το 25%.

Ανατιμήσεις καταγράφονται και σε άλλα βασικά είδη, όπως αυγά, τσουρέκια και σοκολατοειδή – στα οποία οι αυξήσεις φτάνουν έως και 40% λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών κακάο – ενώ η μαγειρίτσα για μια οικογένεια υπολογίζεται να κοστίσει, περίπου, 25 με 30 ευρώ.

Η εικόνα της αγοράς χαρακτηρίζεται από το ΕΒΕΠ ως «δύο ταχυτήτων», με τα σούπερ μάρκετ να απορροφούν μέρος των αυξήσεων μέσω προσφορών και προϊόντων «κράχτη», ιδιαίτερα στον οβελία, και τα παραδοσιακά καταστήματα να διατηρούν υψηλότερες τιμές, διαφημίζοντας την ποιότητα και την ελληνική προέλευση.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, ενισχύεται η τάση αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς: οι περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν χαμηλότερες τιμές, επιλέγουν μικρότερες ποσότητες ή εναλλακτικά προϊόντα και προχωρούν σε πρόωρες αγορές, αξιοποιώντας την κατάψυξη για να «κλειδώσουν» τιμές.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, προσθέτει το επιμελητήριο, ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη, με την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα να παραμένει υψηλή τα τελευταία χρόνια, ενώ το ενεργειακό κόστος και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιβαρύνουν την αγορά.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, «η εικόνα της πασχαλινής αγοράς για το 2026 δείχνει ότι, παρά τη διατήρηση του συνολικού τζίρου, ο όγκος κατανάλωσης μειώνεται. Το πασχαλινό τραπέζι, αν και αισθητά ακριβότερο, παραμένει προσιτό για τους περισσότερους Έλληνες, ωστόσο γίνεται πιο λιτό και πιο προσεκτικό, αντανακλώντας τη μείωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης».

Όπως σημείωσε, «η αγορά χαρακτηρίζεται φέτος από περιορισμένη προσφορά, αυξημένο κόστος και υψηλότερες τιμές», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τίποτα δεν σταματά τον εορτασμό του Πάσχα στο χωριό», υπογραμμίζοντας τη διαχρονική σημασία των εορτών για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Tags: Εορταστικό ΩράριοΠάσχαΠασχαλινή Αγοράπασχαλινό ωράριοτιμές
Share216Tweet135Send

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: Σε σταθερή τροχιά το τουριστικό ενδιαφέρον
Ελλάδα

Σύρος: Αυθεντικός προορισμός των Κυκλάδων, σύμφωνα με διεθνή μέσα

Η Σύρος αναδεικνύεται δυναμικά ως ένας αυθεντικός προορισμός των Κυκλάδων, μέσα από το πρόσφατο εκτενές αφιέρωμα της γερμανικής Bild. Το...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
21/05/2026
Αγία Ζώνη: Από τη Μονή Βατοπεδίου στο Βελιγράδι – Εντονη συγκίνηση κατά την υποδοχή
Βόρεια Ελλάδα

Αγία Ζώνη: Από τη Μονή Βατοπεδίου στο Βελιγράδι – Εντονη συγκίνηση κατά την υποδοχή

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης υποδέχθηκε η Σερβία την Τίμια Ζώνη της Παναγίας, ένα από τα σημαντικότερα ιερά κειμήλια...

Αναρτήθηκε από Δήμητρα Κατραμάδου
20/05/2026
Next Post

Πτώση εργαζομένου μπροστά σε αποθήκη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης




Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 242122

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa