Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Μύκονο αποκάλυψε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, με δέκα άτομα να συλλαμβάνονται, μεταξύ των οποίων και ο 35χρονος που, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, φέρεται να είχε τον ηγετικό ρόλο.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή ειδικών επιχειρησιακών ομάδων.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει από πληροφορίες για οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών στο «νησί των ανέμων». Μετά από έρευνες, διασταυρώσεις στοιχείων και profiling των εμπλεκομένων, οι αστυνομικοί φέρεται να χαρτογράφησαν τη δομή της οργάνωσης και τους ρόλους των μελών της.
Ο φερόμενος αρχηγός και το «δίκτυο» των οδηγών
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 35χρονος που φέρεται να ήταν επικεφαλής αναλάμβανε την προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση και τυποποίηση των ναρκωτικών, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην εξεύρεση πελατών και στη διακίνηση των ουσιών.
Ένας ακόμη 35χρονος φέρεται να λειτουργούσε ως άμεσος συνεργάτης του, έχοντας μεταξύ άλλων ρόλο στη φύλαξη των ναρκωτικών και των χρημάτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, γινόταν η προσέγγιση των πελατών.
Ένας 34χρονος, ο οποίος εργαζόταν ως οδηγός οχήματος μεταφοράς προσώπων, φέρεται να αξιοποιούσε την επαγγελματική του ιδιότητα και την καθημερινή επαφή του με τουρίστες και επισκέπτες για να εντοπίζει υποψήφιους αγοραστές.
Ανάλογο ρόλο φέρεται να είχαν ακόμη πέντε μέλη της ομάδας, ηλικίας 24 έως 32 ετών, τα οποία εργάζονταν ως οδηγοί ή συνοδοί μεταφοράς προσώπων.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα συγκεκριμένα άτομα αναζητούσαν πελάτες και, κατά περίπτωση, συμμετείχαν στη μεταφορά και διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά και στη φύλαξη των εσόδων.
Μια 54χρονη φέρεται, τέλος, να είχε αναλάβει τη φύλαξη χρημάτων που προέρχονταν από τη διακίνηση και τη μεταφορά μέρους των κερδών από τη Μύκονο στην Αθήνα.
Τι βρήκαν οι αστυνομικοί
Οι έρευνες σε σπίτια στη Μύκονο και την Αττική, αλλά και σε οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων, αποκάλυψαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν:
-
359,5 γραμμάρια κοκαΐνης
-
155,2 γραμμάρια «ροζ κοκαΐνης»
-
58,3 γραμμάρια MDMA
-
277,8 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
-
113 δισκία ecstasy
-
4 συσκευές ατμίσματος κάνναβης
-
2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
-
πλήθος συσκευασιών
-
ένα πιστόλι με γεμιστήρα.
Στα ευρήματα περιλαμβάνονται ακόμη επτά αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, 12 κινητά τηλέφωνα και ένα μεταλλικό χρηματοκιβώτιο.
Πάνω από €80.000 σε μετρητά
Σημαντικό ήταν και το χρηματικό ποσό που εντοπίστηκε.
Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 80.950 ευρώ, 9.477 δολάρια ΗΠΑ, 640 λίρες Αγγλίας και δύο χρυσές λίρες.
Με βάση τα κατασχεθέντα ναρκωτικά και τα χρηματικά ποσά, η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι το προσδοκώμενο παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τις 170.000 ευρώ.
Τέσσερις από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για παρόμοια ή άλλα αδικήματα.
Οι δέκα συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Η υπόθεση έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη κεφάλαιο στη μάχη των αρχών κατά της οργανωμένης διακίνησης ναρκωτικών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με τη Μύκονο να βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης.








