Στην τελική ευθεία περνά η δημιουργία ενός ακόμη νέου πολιτιστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, καθώς το γυάλινο περίπτερο στον Κήπο της Άμμου, στη Νέα Παραλία, μετατρέπεται στην πρώτη γυάλινη δημοτική πινακοθήκη της πόλης.
Το εγχείρημα έρχεται μετά τη λειτουργία της γυάλινης δημοτικής βιβλιοθήκης στο παραλιακό μέτωπο, η οποία άνοιξε τις πόρτες της τον περασμένο Νοέμβριο και έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών.
Από γυάλινο περίπτερο σε σύγχρονη πινακοθήκη
Η νέα δημοτική πινακοθήκη θα στεγαστεί στο γυάλινο περίπτερο που βρίσκεται κοντά στο «Μακεδονία Παλλάς». Για τη μετατροπή του σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, η εταιρεία ΑΒΑΞ αναλαμβάνει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, την προμήθεια του εξοπλισμού και την εκτέλεση των εργασιών.
Η δωρεά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις απαραίτητες δομικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, την εγκατάσταση ειδικού συστήματος παρουσίασης έργων τέχνης, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και συστήματα φωτισμού, κλιματισμού, ασφαλείας και σκίασης.
Παράλληλα, προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου για πωλητήριο και μπαρ, αλλά και όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την πλήρη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία.
Έμφαση στους Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες
Στόχος της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι το γυάλινο περίπτερο να αποτελέσει έναν σύγχρονο χώρο για εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Όπως έχει αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, Βασίλης Γάκης, στόχος είναι η νέα δημοτική πινακοθήκη να ανοίξει τις πόρτες της εντός του Σεπτεμβρίου.
Στον χώρο αναμένεται να παρουσιάζονται κυρίως έργα Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών, ενώ εξετάζεται και η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων με έργα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.
Μεγάλη ανταπόκριση στη γυάλινη βιβλιοθήκη
Την ίδια ώρα, θετική είναι η ανταπόκριση στη γυάλινη, δανειστική και ανταλλακτική βιβλιοθήκη που λειτουργεί ήδη στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία.
Η νέα πολιτιστική υποδομή έχει ήδη αγκαλιαστεί από Θεσσαλονικείς και επισκέπτες, ενισχύοντας τον χαρακτήρα της Νέας Παραλίας ως ενός ανοιχτού χώρου πολιτισμού και δημιουργίας.



