, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Μεσογειακή διατροφή και οφέλη

Στην πρώτη θέση για έκτη συνεχόμενη χρονιά είναι η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ενημέρωσης US News & World Report.

«Αξιολογήθηκαν 24 από τις πλέον γνωστές δίαιτες από 30 κορυφαίους καθηγητές ιατρούς, διατροφολόγους και επιδημιολόγους και εκτός από τη γενική κατάταξη για την πιο υγιεινή δίαιτα, δημιουργήθηκαν και άλλες κατατάξεις σε διάφορες κατηγορίες έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει μια τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα: Ποιο διατροφικό πρότυπο πρέπει να ακολουθήσω αν είμαι παχύσαρκος, αν έχω σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση;», εξηγεί ο Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής Διαβητολογικού -Καρδιομεταβολικού Κέντρου.

«Για την αξιολόγηση των τύπων δίαιτας εξετάστηκαν διάφοροι παράγοντες, όπως το αν μια δίαιτα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων,το πόσο εύκολο είναι να ακολουθηθεί, το αν μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ατομικές προτιμήσεις τους καθενός και το αν έχει ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την απώλεια βάρους.Για τον λόγο αυτόν κάποιοι τύποι δίαιτας, όπως η Atkins και η κετογονική, κατέκτησαν υψηλές θέσεις στην κατηγορία της γρήγορης απώλειας βάρους, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις», συνεχίζει ο Κάρολος Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος -διατροφολόγος.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα πρότυπο διατροφής που αρχικά ήτανεμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και στη συνέχεια αποτέλεσε διατροφικό μοντέλο της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας μέχρι το 1970. Κάθε χώρα, ανάλογα με την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά της, είχε κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά αυτό το διατροφικό πρότυπο, αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν κοινά. Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση ανεπεξέργαστων σιτηρών, εποχιακών φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών και ξηρών καρπών.

Η κύρια πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται και στο μαγείρεμα, ενώ καταναλώνονται ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, αυγά και όσπρια σε εβδομαδιαία βάση. Όσον αφορά το αλκοόλ, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση κρασιού, κυρίως ερυθρού, μαζί με τα γεύματα. Στη 2η θέση ισοβάθμησαν δύο άλλοι δύο τύποι δίαιτας.

Η δίαιτα DASH, ένας τύπος δίαιτας που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.Και η δίαιτα Flexitarian, η οποία επικεντρώνεται στα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά επιτρέπει την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος.

Για γερή καρδιά

Είναι σαφές ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί αναμφισβήτητα το καλύτερο πρότυπο διατροφής. Επίσης, διαχρονικά πολλές και αξιόλογες μελέτες έχουν δείξει και το καρδιαγγειακό όφελος που προκύπτει από την υιοθέτησή της. «Ήδη από το 2015 η UNESCO πρόσθεσε τη μεσογειακή διατροφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ελαιοπαραγωγών χωρών της Μεσογείου. Δεδομένων των ανωτέρω και με την ευκαιρία της άριστης αξιολόγησης της μεσογειακής διατροφής από τον οργανισμό US News & World Report, θα πρέπει η Πολιτεία, οι επιστημονικές εταιρείες και οι κοινωνικοί φορείς να εστιάσουν στην ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με την αξία της εφαρμογής αυτού του μοντέλου διατροφής που είναι ουσιαστικά η δίαιτα των προγόνων μας», καταλήγουν οι κ.κ. Μελιδώνης και Παπαλαζάρου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL