ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης – Πόσες είναι οι κρίσιμες ώρες

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
24/10/2023
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
sleeping

Αν πάσχετε από κατάθλιψη και δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε το γιατί, ίσως πρέπει να ελέγξετε πόσες ώρες κοιμάστε κάθε βράδυ. Μια νέα γενετική μελέτη αποκαλύπτει πως ο συστηματικά ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τις πιθανότητες εκδηλώσεώς της.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι κατάθλιψη και ύπνος συσχετίζονται. Δεν ήξεραν όμως ποιο προηγείται του άλλου. Την απάντηση δίνει η νέα μελέτη, που έδειξε πως ο ανεπαρκής ύπνος είναι αυτός που συνήθως εκδηλώνεται πρώτος.

Η μελέτη έδειξε επίσης πόσες ώρες ύπνου το βράδυ είναι αυτές που αυξάνουν περισσότερο τις πιθανότητες κατάθλιψης.

«Ο ανεπαρκής ύπνος και η κατάθλιψη είναι κλασικό παράδειγμα της συνθήκες «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Εξετάζοντας τη γενετική επιρρέπεια και στα δύο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πιθανότερο είναι να ευθύνεται ο ανεπαρκής ύπνος για την κατάθλιψη, παρά το αντίστροφο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Odessa S. Hamilton, υποψήφια διδάκτωρ Επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ψυχιατρική επιθεώρηση Nature Translational Psychiatry. Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από 7.146 εθελοντές, ηλικίας 50 ετών και άνω.

Related Post

ΕΟΜ: «Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος»

Νέα δεδομένα για εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου – Θετικά αποτελέσματα σε μελάνωμα

Τρόποι αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου

Η ζέστη μετά τη δύση του ηλίου: Όταν το σώμα δεν προλαβαίνει να ανακάμψει

Την γενετική ανάλυση πραγματοποίησαν επειδή τόσο η διάρκεια του ύπνου όσο και η κατάθλιψη είναι εν μέρει γενετικά καθορισμένες. Στην πραγματικότητα, προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως:

Η κατάθλιψη είναι κατά περίπου 35% κληρονομική

Οι γενετικές διαφορές ευθύνονται για το 40% της διακύμανσης στη διάρκεια του ύπνου από άτομο σε άτομο
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές τους σε βάθος χρόνου. Όσοι είχαν γενετική προδιάθεση για μειωμένο ύπνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε διάστημα 4-12 ετών.

Αντιθέτως, όσοι είχαν γενετική προδιάθεση στην κατάθλιψη δεν είχαν αυξημένες πιθανότητες μειωμένου ύπνου το βράδυ.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος

Κατά την έναρξη της μελέτης, περισσότερο από το 10% των συμμετεχόντων κοιμόντουσαν 5 ώρες ή λιγότερο το βράδυ. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί σε 15%. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης αυξήθηκαν από το 9% στο 11%.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες κάθε βράδυ έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους κοιμούνται 7-8 ώρες.

Διαπίστωσαν επίσης πως οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν σχεδόν ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από έλλειψη ύπνου.

Τα ευρήματα αυτά μοιάζουν δυσοίωνα για όσους ήδη κοιμούνται ανεπαρκώς (ιδανικά πρέπει να κοιμόμαστε 7-8 ώρες το βράδυ). Ωστόσο η κυρία Hamilton επισήμανε πως κανένα από τα δύο δεν είναι αναπόφευκτα.

«Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι τα γονίδια γεμίζουν το όπλο και οι συνήθειές μας πατάνε την σκανδάλη», είπε. «Μπορεί να είναι κάποιος γενετικά προδιατεθειμένος στην κατάθλιψη ή στον λιγοστό ύπνο, αλλά μπορεί να λάβει μέτρα για να προστατευθεί. Θα συνιστούσα λοιπόν να τεθεί ως προτεραιότητα ο ύπνος και να αποφεύγεται η καθυστέρησή του για οποιονδήποτε λόγο».

Πηγή: iatropedia.gr

Share213Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Γεωργιάδης: Η δουλειά της Προσωρινής Διοικούσης Επιτροπής θα είναι να επαναφέρει την ηρεμία και τη διαφάνεια στον ΠΙΣ
Health

ΕΟΜ: «Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος»

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διαψεύδει ότι έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναρτά τη σχετική...

Αναρτήθηκε από KARFITSANEWS
21/08/2026
Το εμβόλιο HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Health

Νέα δεδομένα για εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου – Θετικά αποτελέσματα σε μελάνωμα

Η Moderna και η Merck ανακοίνωσαν σημαντική εξέλιξη – Το Intismeran autogene σε συνδυασμό με Keytruda μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής...

Αναρτήθηκε από Πάνος Ιωάννου
20/08/2026
Next Post
ΠΑΟΚ: Ανακοινώθηκε η αποστολή για Σκωτία

ΠΑΟΚ: Ανακοινώθηκε η αποστολή για Σκωτία





Η εταιρεία με την επωνυμία “POLITICAL MEDIA GROUP A.E.” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
LOGO_MHT-1

Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ. 262048

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2026 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa