Ποια τρόφιμα μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε εθελοντές υψηλού κινδύνου. Πώς επηρεάζει η διατροφή την υγεία του εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στους νέους ανθρώπους, αλλά μία νέα μελέτη δείχνει ότι μπορούν να αναστρέψουν αυτή την τάση.
Το σχεδόν 20% των κρουσμάτων καρκίνου στο παχύ έντερο διαγιγνώσκεται πλέον σε ανθρώπους ηλικίας 54 ετών και κάτω. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο απ’ ό,τι πριν από τρεις δεκαετίες, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).
Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος, εάν αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών και τρεφόμαστε πιο υγιεινά, λένε οι ερευνητές.
«Αναγνωρίσαμε πολλές άμεσες συσχετίσεις ανάμεσα στις φτωχές διατροφικές επιλογές και τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Yohannes Melaku, διατροφικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία.
Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης όμως ήταν ότι «ο καρκίνος του παχέος εντέρου και άλλες μορφές της νόσου μπορεί να προληφθούν σε σημαντικό βαθμό με μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά και λαχανικά, και φτωχή σε ζάχαρη και αλκοόλ», πρόσθεσε.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 95, χρόνια την πορεία της υγείας 1.044 εθελοντές υψηλού κινδύνου για καρκίνο του εντέρου. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 499 από αυτούς είχαν εκδηλώσει τη νόσο.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή τους, καταγράφοντας μεταξύ άλλων την πρόσληψη φυτικών ινών. Κατέγραψαν επίσης τι ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων τους προερχόταν από υδατάνθρακες, κορεσμένα λιπαρά και ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Ωφέλιμα και επιβαρυντικά τρόφιμα
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές ίνες και τα περισσότερα ακόρεστα λιπαρά είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Περαιτέρω έλεγχοι έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ευνοεί την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Τα βακτήρια αυτά μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία είναι γενεσιουργός αιτία του καρκίνου.
Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι 14% πιθανότερος σε όσους καταναλώνουν περισσότερο:
- Κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά
- Αλκοόλ
- Επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι)
- Ροφήματα με ζάχαρη
Αντιθέτως, ο κίνδυνος αναπτύξεως αυτού του καρκίνου μειώνεται κατά 17% όταν ο κορμός της διατροφής είναι:
- Φρούτα
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Όσπρια
- Λαχανικά
- Γάλα λίγων λιπαρών και άλλα γαλακτοκομικά
Απαιτούνται, όμως, περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί πλήρως ο αντίκτυπος της διατροφής στον καρκίνο του παχέος εντέρου, λένε οι ερευνητές. Πρέπει επίσης να εξεταστεί ξεχωριστά ο ρόλος της σε άλλους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, όπως οι καρκίνοι του στομάχου, του παγκρέατος κ.λπ.
Πηγή: iatropedia.gr