, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Βραχνάδα: Σύμπτωμα που δεν πρέπει να υποτιμάμε

Βραχνάδα είναι η αλλοίωση της φωνής που προκαλείται από δυσλειτουργία του λάρυγγα (αλλοιώσεις και προβλήματα των φωνητικών χορδών) ή από διαταραχές στη σύγκλειση των φωνητικών χορδών.

Βραχνάδα ή βράγχος φωνής είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει κάθε μη φυσιολογική αλλαγή στη φωνή. «Κάθε άνθρωπος έχει μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική χροιά φωνής, η οποία μορφοποιείται από μια πληθώρα παραγόντων, όπως το μήκος, το πάχος και η τάση των φωνητικών χορδών. Οι παράγοντες αυτοί μαζί με τη στοματική και τη ρινική κοιλότητα διαμορφώνουν τελικά τον ήχο σε έναρθρο λόγο», εξηγεί ο Χρήστος Γκιώνης, διευθυντής ωτορινολαρυγγολόγος.

Η αλλοίωση της φωνής που προκαλείται από δυσλειτουργία του λάρυγγα (αλλοιώσεις και προβλήματα των φωνητικών χορδών) ή από διαταραχές στη σύγκλειση των φωνητικών χορδών οφείλεται σε ορατές ανωμαλίες των φωνητικών χορδών, όπως οξείες φλεγμονές/λαρυγγίτιδες (είναι οι πιο συχνές αιτίες βράγχους φωνής και εμφανίζονται έπειτα από οξείες λοιμώξεις μικροβιακές ή ιογενείς του αναπνευστικού συστήματος). Παρατηρούνται ερυθρότητα και οίδημα των φωνητικών χορδών, πρόκειται για οξείες καταστάσεις που δεν προκαλούν ανησυχία, διαρκούν λίγες μέρες και αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα με συγκεκριμένες οδηγίες, ακόμη και αν χρειαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υποβοηθηθούν με τη χρήση φαρμάκων.

Χρόνιες φλεγμονές: Οίδημα Ranke (οφείλεται στην κακή χρήση της φωνής-λάθος ομιλία και σε κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ). Πολύποδες των φωνητικών χορδών, κομβία των φωνητικών χορδών (οι λεγόμενοι κάλοι). Πρόκειται για οζίδια που εμφανίζονται στη μεσότητα των φωνητικών χορδών και οφείλονται σε κακή χρήση της φωνής. Αλλεργικός βήχας, ΓΟΠ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), εδώ η βραχνάδα συνοδεύεται από αίσθημα «κόμπου» στον λαιμό – κοκκίωμα φωνητικών χορδών. Προκαρκινικές βλάβες (πχ λευκοπλακία κ.ά.), κακοήθεις όγκοι. Παράλυση των φωνητικών χορδών (μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη), που οφείλεται σε βλάβες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ιατρογενείς βλάβες έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις ή λόγω παρουσίας όγκων που πιέζουν το λαρυγγικό νεύρο (το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο είναι ένα νεύρο που σχετίζεται με την κινητικότητα των φωνητικών χορδών). Πρεσβυφωνία (ατροφία των χορδών λόγω ηλικίας). Μη ορατές βλάβες των φωνητικών χορδών. Ψυχογενείς καταστάσεις: Σπασμωδική δυσφωνία (καταστάσεις άγχους και στρες επηρεάζουν σημαντικά τον λάρυγγα). Νευρομυϊκές διαταραχές: Νόσος Parkinson, μυασθένεια Gravis (αντιμετώπιση και θεραπεία από νευρολόγο). Ορμονολογικές διαταραχές όπως ο υπερθυρεοειδισμός και συχνότερα ο υποθυρεοειδισμός (παρακολούθηση και αντιμετώπιση από ενδοκρινολόγο).

Προστασία της φωνής

Όταν δούμε ότι η βραχνάδα μας παρατείνεται, θα πρέπει να πάμε σε ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να μας υποβάλει σε εξετάσεις και να κάνει κλινική εξέταση. Υπάρχουν πλέον υπερσύγχρονα μηχανήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ώστε να προστατεύουμε τη φωνή μας. Θυμόμαστε ότι η δυνατή φωνή και το ψιθύρισμα μπορεί να προκαλέσουν κακώσεις στις φωνητικές χορδές. Πίνουμε τακτικά υγρά, προσέχουμε την υγρασία και την ατμόσφαιρα του σπιτιού, θεραπεύουμε τη ΓΟΠ, διακόπτουμε το κάπνισμα, ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή και περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοολούχων και ανθρακούχων ποτών και πικάντικων φαγητών. «Οι επαγγελματίες φωνής (εκπαιδευτικοί, ιερείς, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δικηγόροι κ.λπ.) καλό είναι να επισκέπτονται τακτικά τον ΩΡΛ τους», καταλήγει ο κ. Γκιώνης. Επίσης, βοηθάει σημαντικά η ορθοφωνία ώστε να γίνονται σωστή χρήση της φωνής και ορθή τοποθέτηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL