, Πέμπτη
22 Φεβρουαρίου 2024

«Ιστορίες με… κάρυ» Σοφία Καμπλιώνη: Η γαμήλια μέρα είναι ένας λευκός καμβάς

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Της Αναστασίας Καρυπίδου

«Κεντράρει» στις ιδιαίτερες στιγμές σας και τις κρατάει «ζωντανές» για πάντα. Η Σοφία Καμπλιώνη είναι επαγγελματίας φωτογράφος, με ειδίκευση στη φωτογραφία γάμου και στο καλλιτεχνικό πορτρέτο, με πολλές διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. ‘Αρα ας αφήσουμε τις …εικόνες της να μιλήσουν!

Η πρώτη εικόνα που σας έκανε …κλικ;

Από παιδί με μαγνήτιζε ο κόσμος της φωτογραφίας. Παρατηρούσα και έβαζα τον εαυτό μου στο κάδρο και στο σκηνικό. Οι πρώτες εικόνες της μνήμης μου, στην παιδική μου ηλικία, αποτυπωμένες με το «φακό» του ματιού μου, θεωρώ πως είναι οι πρώτες μου φωτογραφίες.

Ισχύει «μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις»;

Μια φωτογραφία είναι αρκετή για να περιγράψει αυτό που δεν μπορεί να πει κανείς, όσες λέξεις και αν γνωρίζει. Η υπεροχή της εικόνας στην απεικόνιση σύνθετων εννοιών, σκέψεων ή συναισθημάτων σε σχέση με την λεκτική περιγραφή στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες  διαμορφώθηκε καθώς και τον τρόπο με τον οποίο έγινε αντιληπτή, σε συνδυασμό με την αισθητική της λήψης, οδηγεί σε ένα ένα πολύ ενδιαφέρον και δυναμικό ταξίδι που δεν σταματά ποτέ και λειτουργεί ως συνεχής διάλογος που μας βοηθά να μάθουμε τον κόσμο καλύτερα και να τον δούμε διαφορετικά.

Ποιες φωτογραφίες αγαπάτε περισσότερο;

Έχω ιδιαίτερη αγάπη στη φωτογραφία γάμου. Δουλεύω με τη ροή ενός γάμου, να απαθανατίσω στιγμές όπως συμβαίνουν, με μια φυσική αλλά δημιουργική προσέγγιση. Για μένα η γαμήλια μέρα είναι σαν ένας λευκός καμβάς.

Νιώσατε ποτέ να χάνετε την έμπνευση σας;

Έμπνευσή μου είναι οι άνθρωποι και το περιβάλλον τους και αυτό είναι θέμα ανεξάντλητο. Αγαπώ να αφηγούμαι ιστορίες με τις φωτογραφίες μου. Επικεντρώνομαι σε συμπεριφορές, αντιδράσεις και συναισθήματα, στη δυναμική της κίνησης, της δράσης των στιγμών, το συνδυασμό των σχημάτων και των μορφών αλλά και των χρωμάτων και μέσα από την παρατήρηση προσπαθώ να συλλάβω το αληθινό, το ό,τι ήταν παρών, το ό,τι συνέβη.

Καλύτερο κομπλιμέντο για φωτογραφία σας;

Τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων που έχω φωτογραφίσει και η ζεστή τους αγκαλιά, είναι συγκινητικά.

Αγαπημένο σημείο της Θεσσαλονίκης ως εικόνα…

…Δεν μπορεί να είναι μόνο ένα! 

Αποφεύγετε να απαθανατίζετε…

Κάθε φορά οι προκλήσεις είναι διαφορετικές αλλά ενδιαφέρουσες. Όλα τα project που προσκλήθηκα να διαχειριστώ τα αντιμετωπίζω πάντα με σεβασμό και φροντίδα.

Τα social media επηρέασαν τον χώρο σας;

Μέσω social δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε την δουλειά μας και να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη με μεγάλη ευκολία. Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. 

Ποιον διάσημο θα θέλατε να φωτογραφίσετε…

‘Οταν φωτογραφίζω κάποιον δίνω βάρος στην προσωπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σίγουρα δεν σκέφτομαι εάν είναι διάσημος.

Τρεις λέξεις που προσδιορίζουν μια φωτογραφία… 

Οπτική, Αισθητική, ‘Εκφραση…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA