, Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

search icon search icon

Εκατομμύρια για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό ενώ υπάρχει το… Ιπποκράτειο;

“Το νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει… 560 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 1565 μεταμοσχεύσεις νεφρού, με κόστος στο 10% των τιμών που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχουν γίνει 150 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά, 11 συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις παγκρέατος – νεφρού και 4 ήπατος – νεφρού”
“Το Ελληνικό δημόσιο (σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας των Συντακτών) ξοδεύει 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για μετάβαση ασθενών στο εξωτερικό. Σε εμάς, όμως, δηλώνει ότι δεν έχει π.χ. 20.000 ευρώ για να αντικαταστήσει το set των φθαρμένων χειρουργικών εργαλείων (30 ετών) του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης ή 100.000 ευρώ για να φτιάξει ένα απομονωμένο δωμάτιο υψηλής μικροβιοπροστασίας για τη νοσηλεία ανοσοκατασταλμένων ασθενών (όπως οι μεταμοσχευμένοι ήπατος) στη ΜΕΘ” σημειώνει σε επιστολή του ο Ιωάννης Φούζας Αν. Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ., Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Θ.
Να σημειωθεί ότι εδώ και 4 χρόνια ο Ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ζήτησει από όλους τους υπουργούς υγείας τη μεταφορά της έδρας του εθνικού οργανισμού μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη, αίτημα που επαναδιατυπώθηκε στη σημερινή συνάντηση των φορέων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην επιστολή του ο αναπληρωτής καθηγητής τονίζει “…από 1-6-2017 μέχρι 31-8-2017, έγιναν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 5 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 4 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Σημειώνω ότι τα ποσοστά επιβίωσης και επιτυχίας ήταν 80% και 100%, αντίστοιχα. Πιστεύω ότι πρέπει να δημοσιοποιήσετε και τα αποτελέσματα αυτά γιατί είναι ισάξια των μεγαλυτέρων κέντρων του εξωτερικού. Το κέντρο μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Ν.Θ., έχει πραγματοποιήσει 560 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 1565 μεταμοσχεύσεις νεφρού, με κόστος στο 10% των τιμών που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχουν γίνει 150 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά, 11 συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις παγκρέατος – νεφρού και 4 ήπατος – νεφρού. Τα στοιχεία αυτά τα αναφέρω διότι, για λόγους μη κατανοητούς σε εμένα, καμία διοίκηση των υπουργείων υγείας ή κοινωνικών ασφαλίσεων δεν τα λαμβάνει υπόψη της κατά την εκτίμηση του έργου του κέντρου μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, για να το ενισχύσει ανάλογα. Πέρα, βέβαια, από τα καλά λόγια και τις υποσχέσεις που ξεχνιούνται άμεσα.
Από την άλλη πλευρά δεν “ακούγεται” καλά, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής κ. Καραμπίνης, ο οποίος είναι και Διευθυντής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων και Παίδων του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου να προβάλλει ως μόνη, μελλοντική, λύση για το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Εσείς θα κρίνετετε. Τα ανωτέρω είχε υποστηρίξει, ο κ. Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, και στη συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις, στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 12-7-2017, με την παρουσία του Υπουργού Υγείας. Μετά από 30 χρόνια πλήρους και αποκλειστικής ενασχόλησης με το αντικείμενο των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό θέλω να καταθέσω την άποψή μου. Δεν έχω καμία πρόθεση προσωπικής αντιπαράθεσης με τον κ. Καραμπίνη ή εμπλακής στα διοικητικά του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ή σε άλλα πολιτικά θέματα. Η Ελλάδα ευρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό των δοτών.
Το κύριο πρόβλημα των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα είναι η έλλειψη επαγγελματισμού, σε όλα τα επίπεδα, στον ΕΟΜ, στο σύστημα ανευρέσεως δοτών στις ΜΕΘ, αλλά και στα μεταμοσχευτικά κέντρα. Αυτή την στιγμή δε νομίζω ότι υπάρχει στον ΕΟΜ μόνιμο Ιατρικό και άλλο Επιστημονικό προσωπικό με πραγματική επαγγελματική εκπαίδευση στις μεταμοσχεύσεις. Έχουν απομείνει ελάχιστοι μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ τα περισσότερα παιδιά είναι αποσπασμένα από άλλες υπηρεσίες, με άσχετα γνωστικά αντικείμενα. Κάνουν συγκινητικές προσπάθειες, αλλά αν δείτε τα email που λαμβάνουμε κατά καιρούς θα καταλάβετε την έλλειψη γνώσης του αντικειμένου.
Προφανώς, η εθελοντική προσφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δε μπορεί να υποκαταστήσει την έλλειψη ενός μοντέρνου και ουσιαστικού ΕΟΜ. Η αύξηση των δοτών στην Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία και παντού αλλού δεν βασίζεται μόνο στις καλές προθέσεις του πληθυσμού και των γιατρών των ΜΕΘ, όπως αναφέρθηκε, αλλά στην δημιουργία ενός συστήματος που τους υποστηρίζει, αλλά και τους ελέγχει. Αυτό είναι το γνωστό Ισπανικό μοντέλο δωρεάς οργάνων και βασίζεται σε συντονιστές Ιατρούς και Νοσηλευτές που δεν ανήκουν στις ΜΕΘ, αλλά στον ΕΟΜ και αναλαμβάνουν την διαχείριση των δοτών μετά την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου. Η άμεση και αληθινή στήριξη των υπαρχόντων μεταμοσχευτικών κέντρων, αποτελεί τη μόνη οδό για την αύξηση του αριθμού αλλά την βελτίωση των αποτελεσμάτων των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Χρειάζεται δημόσια και ηχηρή παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας. Η απλή δημοσιοποίηση των προβλημάτων των υπαρχόντων μεταμοσχευτικών κέντρων, όπως οι λοιμώξεις ή η έλλειψη Αναισθησιολόγων κ.α., χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για επίλυση τους, απλά υποσκάπτει το όποιο κύρος τους έχει απομείνει και απαξιώνει το έργο του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού” καταλήγει ο αν. καθηγητής στην επιστολή του
Σε ανάρτηση του ο προκάτοχος του κ Φούζα Δημήτρης Γάκης έκανε λόγο για σκοτεινά κυκλώματα στο χώρο της μεταμόσχευσης! Χαρακτηριστικά έγραψε ο κ Γάκης:
“Δυστυχώς , ο αγαπητός Συνεργάτης και διάδοχος Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων κ. Φούζας έχει απόλυτο δίκιο. Η μεταμόσχευση στην Ελλάδα κυνηγήθηκε παρά υποστηρίχθηκε διαχρονικά. Δεν είναι θέμα πολέμου Βορείων- Νοτίων διότι πρωτοπορούσαμε από της ενάρξεως της λειτουργίας της κλινικής μας, το 1987, μέχρι σήμερα. Είναι θέμα σκοτεινών κυκλωμάτων συμφέροντος που ανταγωνίζονται την Μεταμόσχευση. Ντρέπομαι που το λέω αλλά είμαστε πίσω από την Τουρκία , τις Αραβικές χώρες και πολλές χώρες του τρίτου κόσμου. Δύο φορές ξεκινήσαμε σχέδιο εφαρμογής του Ισπανικού μοντέλου στην Ελλάδα και μας σταμάτησαν. Την πρώτη με την στήριξη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Πανεπιστημίου του Μαιάμι με επί κεφαλής τον Ανδρέα Τζάκη,επί κυβερνήσεως Καραμανλή, αλλά μας σταμάτησε η αλλάγή κυβέρνησης, και η Δεύτερη επί Ανδρέα Λυκουρέντζου όπου όπου είχα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση, την στήριξη, την εκπαίδευση του προσωπικού από τους Ισπανούς και Ιταλούς μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δυστυχώς τον άλλαξαν (γιατί δεν υπέγραφε το ξεπούλημα του Ντυνάν) και τα ματαίωσε όλα ο Άδωνης… Γιαυτό υπέβαλα την παραίτηση μου σε ένδειξη διαμαρτυρίας… Αηδίασα πλέον και εγκατέλειψα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος υπουργός θελήσει να αναδιοργανώσει την μεταμόσχευση ότι δεν θα επιστρέψω. Τα παρατάω όλα και έρχομαι τρέχοντας. Τέλος προς εσένα και τα αγαπητά μέλη του Ιατρικού Συλλόγου μας, θερμή παράκληση: στηρίξτε τον κ. Φούζα και την Κλινική Μεταμοσχεύσεων”

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.