, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άρχίζει η καταγραφή της βιοποικιλότητας σε είκοσι αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Ξεκινά το έργο της καταγραφής της βιοποικιλότητας σε είκοσι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2022 μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού(ΥΠΠΟΑ), του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΥΠΕΝ), του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών(ΕΚΠΑ) και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής(ΟΦΥΠΕΚΑ), συνολικού προϋπολογισμού 285.500 ευρώ.

Η καταγραφή αφορά τους εξής αρχαιολογικούς χώρους: Ακρόπολη – Αρχαία Αγορά – Λόφοι, Επίδαυρος, Ολυμπία, Φίλιπποι, Μεσσήνη, Απτέρα Χανίων, Mon Repos στην Κέρκυρα, Δωδώνη, της Νικόπολη, Μετέωρα, Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, Παλαιά Πόλη Ιωαννίνων και νησί της λίμνης, Ακροκόρινθος, Γραμβούσα-Μπάλος, Μυστράς, Δήλος, Σούνιο, Βραυρώνα, Δελφοί και Φαιστός.

Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν λειτουργήσει ως θύλακες προστασίας και καταφύγια για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, διότι χάρη στη θεσμική θωράκισή τους, έχουν τεθεί περιορισμοί σε μια πληθώρα δραστηριοτήτων που ασκεί πιέσεις στη βιοποικιλότητα, όπως η εκτός σχεδίου δόμηση, το κυνήγι, η υπεράντληση υδάτων ή η ρύπανση του εδάφους από την γεωργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το στενοενδημικό φυτό Μικρομέρια της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana) απαντά αποκλειστικά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στους Δελφούς ή στην Επίδαυρο διαβιούν σπάνια είδη πουλιών και ερπετών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.