, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ένα παιδί μετράει τα… likes!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ UNSPLASH/ George Pagan III

Ο εθισμός των παιδιών στα κινητά τηλέφωνα και τα social media πλέον προβληματίζει…

Με τα μάτια στραμμένα σε μια οθόνη κινητού, τα παιδιά του σήμερα από το πρωινό τους ξύπνημα μέχρι την στιγμή που θα κοιμηθούν αντιλαμβάνονται το κινητό τους τηλέφωνο ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, μια ανάγκη που δεν παραπέμπει στο πραγματικό αλλά στο fake αυτό που άλλωστε χαρακτηρίζει σε σημαντικό βαθμό θα έλεγε κανείς τις ανθρώπινες σχέσεις των καιρών μας. Σε μια εποχή όπου η αξία ενός ατόμου μετριέται συχνά από τον αριθμό των likes και των followers που έχει κανείς στα κοινωνικά δίκτυα, πολλοί νέοι βρίσκονται στο σημείο να παρασύρονται σε έναν μάταιο ή αν θέλετε φαύλο κύκλο αναξιοκρατίας και σύγκρισης.

Ένα παιδί, αντι να μετράει τα άστρα, αντι να απλώνει τα χέρια να πιάσει ουρανό, μετράει τα likes. Η αξία του παίρνει το ύψος της δημοτικότητάς του στα social media. Αυτό όμως που έχει σημασία να μην ξεχνάμε, είναι πως πίσω από κάθε οθόνη, υπάρχει ένας αληθινός άνθρωπος με συναισθήματα. Η ανάγκη λοιπόν για επιβεβαίωση και αναγνώριση που υποβόσκει κάτω από την προσήλωση του ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι φυσική, ανήκει σε κάποιον. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε: η ψυχολογική αποτύπωση του χρήστη.

Η ευθύνη μας; Να είμαστε δάσκαλοι εμπιστοσύνης και να μην κρίνουμε τα παιδιά με το δάχτυλο σηκωμένο. Nα τα οδηγήσουμε να κατανοήσουν ότι η αληθινή ποιότητα ζωής επιτυγχάνεται μέσα από τις πράξεις και τις σχέσεις που δημιουργούν στον πραγματικό κόσμο. Είναι χρέος μας να τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν πως η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της προστασίας της ψυχολογικής ευημερίας τους είναι κρίσιμη. Η πραγματική ζωή είναι μια πλούσια εμπειρία, γεμάτη με συναισθήματα, βιώματα και στιγμές που δεν μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια και στατιστικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.