, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Ένας δήμος – πολλοί υποψήφιοι

Έχω λίγο μπερδευτεί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κάποιοι ανακοινώνουν τις υποψηφιότητες τους στο Facebook. Kάποιοι χαριεντίζονται στο Intsagram. Κάποιες ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα με διερευνητικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες ή με αινιγματικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει τις συνεντεύξεις να προλάβουν.

Στελέχη του συνδυασμού του Ταχιάου περιφέρονται από εκδήλωση σε εκδήλωση προσπαθώντας να αποφασίσουν αν και με ποιόν θα κατέβουν. Κάποιοι υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές ασχολούνται ήδη με τα βουλευτικά. Ο Ζέρβας συνεχίζει να στελεχώνει με επιτυχία το ψηφοδέλτιο του. Οι αστοί αναζητούν τον διάδοχο του Μπουτάρη, τον διάδοχο του Ζέρβα, τον διάδοχο γενικά. Τα επιμελητήρια κάνουν διερευνητικές επαφές. Οι επαγγελματίες το χουν ήδη πάρει απόφαση πως δεν θα αλλάξει τίποτα.

Και μέσα σε όλα αυτά η πόλη εξακολουθεί να ταλανίζεται από την έλλειψη ενός ενιαίου οράματος για το μέλλον της. Εξακολουθεί να αγωνιά για το δικό της αύριο, έτσι όπως αυτό καθρεφτίζεται πάνω από τα μεγάλα λόγια, χάνει την ισορροπία του στις κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια και βρωμίζεται στους κάδους που ζέχνουν.

Και οι πολίτες παραμένουν σε σύγχυση. Τι θέλουμε από τον Δήμο μας; Πως οραματιζόμαστε το μέλλον της πόλης; Έχει μία πόλη τον δήμαρχο που δικαιούται και που της αξίζει; Που είναι όλοι αυτοί που διεκδίκησαν τη δημαρχία στις προηγούμενες εκλογές; Πώς τίμησαν την ψήφο μας; Είναι ο δήμος ένα σκαλοπάτι για τις βουλευτικές; Αλλά και πιο απλά ερωτήματα: Γιατί οι Θεσσαλονικείς δεν ανακυκλώνουν επαρκώς, ενώ οι δημότες στους Αμπελόκηπους που είναι και σε μεγάλο βαθμό αλλοδαποί σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις; Πόσες ημερίδες θα κάνουμε ακόμα για την ανάπτυξη της πόλης, ενώ η πόλη δεν αναπτύσσεται;

Θα κλείσω με την συνομιλία μιας φιλης μου με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Τους τηλεφώνησε για να τους παραπονεθεί για την καθαριότητα στο πέμπτο δημοτικό διαμέρισμα. “Οι κάδοι ζέχνουν” , είπε στην δημοτική υπάλληλο που σήκωσε το τηλέφωνο . “Δεν είναι μόνο το κέντρο ξέρετε” συμπλήρωσε η φίλη μου. “Γιατί, νομίζετε το κέντρο είναι καθαρό;” της απάντησε η υπάλληλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA