, Κυριακή
28 Μαΐου 2023

Γάμοι ανηλίκων, «καθαριστές», εκτελέσεις και το TikTokσε ρόλο τελάλη

Σκηνικά που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες και σε άλλους πολιτισμούς καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Δροσερό της Ξάνθης. Αφορμή στάθηκε η αποτυχημένη «αγορά» ενός 15χρονου κοριτσιού, προκειμένου να αρραβωνιαστεί τον 17χρονο γιο μιας άλλης οικογένειας. Έκτοτε ακολούθησαν ένα άγριο φονικό και πράξεις εκδίκησης με διώξεις και εμπρησμούς σπιτιών…

Ο μικρόκοσμος των Ρομά της περιοχής (σ.σ.: πολλοί εκ των οποίων μουσουλμάνοι) είναι γεμάτος από ήθη και έθιμα που φαντάζουν ξένα στην Ελλάδα του 2023. Ο αρραβώνας ή ακόμη και ο γάμος ενός κοριτσιού 12-13 ετών δεν είναι απλώς κάτι σύνηθες, αλλά κομμάτι της κουλτούρας τους, όπως φυσικά και η «αγορά» (σ.σ.: 6.000 ευρώ δόθηκαν στην οικογένεια της 15χρονης), αλλά και η εκδίκηση, η βεντέτα, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός μετά την αθέτηση μιας συμφωνίας. Γιατί η δολοφονία του 46χρονου παππού της ανήλικης, από τον 37χρονο πατέρα του αγοριού που την ήθελε για γυναίκα του, από το «σπάσιμο» της συμφωνίας φαίνεται να προήλθε.

Η συνέχεια μιας βεντέτας

Το γεγονός ότι η οικογένεια της 15χρονης δεν ζήτησε την ακύρωση της «αγοράς», πηγαίνοντας στους επονομαζόμενους «καθαριστές», και κράτησε τα χρήματα προκάλεσε την οργισμένη εκδίκηση του 37χρονου που -στη δική του κουλτούρα- σκότωσε για λόγους τιμής. Τα όσα ακολούθησαν τις προσεχείς ημέρες, με μέλη της οικογένειας του κοριτσιού να βάζουν φωτιά και να καίνε τα σπίτια του 37χρονου δολοφόνου και του αδερφού του, δεν ήταν παρά η συνέχεια της βεντέτας. Μάλιστα, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι η διαμάχη των δύο οικογενειών έχει λήξει, καθώς υπάρχει νεκρός μόνο από τη μία πλευρά.

Αν υπάρχει κάτι… νέο σε αυτά τα έθιμα, αυτό δεν είναι άλλο από το TikTok, με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιείται για να… κυκλοφορούν τα νέα στην κοινότητα των Ρομά. Έτσι έγινε γνωστή η δολοφονία, με το βίντεο που ανάρτησε ο 37χρονος έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Ξάνθης, έτσι είδαμε σπίτια να καίγονται… Έτσι έχουμε δει, σε άλλες περιπτώσεις, να ακυρώνονται γάμοι κι αρραβώνες, να ανακοινώνονται συμφωνίες μεταξύ οικογενειών, απειλές κ.ά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το συγκεκριμένο μέσο λειτουργεί ως μια άτυπη πλατφόρμα ενημέρωσης για τους Ρομά, με τους «καθαριστές» να έχουν ξεχωριστό ρόλο.

Και επειδή ο όρος «καθαριστές» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τους τελευταίους μήνες, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μέλη ισχυρών οικογενειών, που απολαμβάνουν τον σεβασμό της τοπικής κοινότητας και έχουν ρόλο «εγγυητή» μιας συμφωνίας, του διαμεσολαβητή για την επίλυση μιας διαφοράς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL