, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Γυναίκες παγιδευμένες στο διαδίκτυο

«Φοβάμαι κάθε στιγμή. Έχω σταματήσει να μπαίνω στο facebook. Φοβάμαι μήπως έρθει κάποιο μήνυμα σε μένα, στον άντρα μου, στο παιδί μου με αυτές τις φωτογραφίες. Με κυνηγούν». Η 36χρονη που έπεσε θύμα εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn) προσπαθεί να μεταφέρει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποια κατάσταση βρίσκεται  από την ώρα που αντιλήφτηκε ότι οι φωτογραφίες ή το βίντεο που τράβηξε πριν έντεκα χρόνια ο τότε σύντροφός της θα γίνουν ο παντοτινός εφιάλτης της. 

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

«Είναι πολύ δύσκολο να αποσυρθεί μία εικόνα από το ίντερνετ». Ο καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Βασιλειάδης είναι ξεκάθαρος. Ότι «ανεβαίνει» δύσκολα διαγράφεται. «Ακόμη και να μην αντιγραφεί από κανέναν, ακόμη και αν κανείς δεν την έχει αποθηκεύσει ή δεν δημοσιεύτηκε πουθενά, υπάρχουν πάρα πολλά αντίγραφα σε διάφορους servers των εταιριών. Σε κάποιες εταιρίες πραγματικά δεν σβήνονται ποτέ. Μπορεί να λένε ότι δεν θα την εμφανίσουν, αλλά μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν για ερευνητικούς σκοπούς», συμπληρώνει. Με λίγα λόγια είναι σχεδόν αδύνατο να διαγραφεί μία εικόνα ή ένα βίντεο από το χαοτικό διαδίκτυο. Εξηγεί μάλιστα πως οι περισσότερες εταιρίες το αναφέρουν ότι τα αρχεία διατηρούνται προς επεξεργασία. «Εκπαιδεύουν τους αλγόριθμούς τους με τα αρχεία αυτά», τόνισε. 

Ειδικά στις υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας που έχουν αναδειχτεί το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνεται ότι εικόνες θυμάτων που έχουν διακινηθεί από τον κάτοχο σε έναν χώρο, ξεπηδούν από site σε site και κυκλοφορούν ευρέως. Οι υποθέσεις διακίνησης φωτογραφιών και βίντεο, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, έχουν πλέον πολλές διαστάσεις. «Είναι αδύνατο να φύγουν οι φωτογραφίες από το διαδίκτυο. Μπορεί να έχουν «κατέβει» αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να την έχει αποθηκεύσει στον δικό του υπολογιστή», υποστηρίζει με βεβαιότητα ο δικηγόρος Νάσος Διαλυνάς. Πρόσφατα, ως συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας θύματος εκδικητικής πορνογραφίας είδε και ο ίδιος την πορεία μίας εικόνας στο διαδίκτυο. «Μπορεί να δεις τη φωτογραφία σου σε site γνωριμιών ή και πορνογραφικού περιεχομένου, σε οτιδήποτε φανταστείς. Μάλιστα υπάρχουν site που εμπορεύονται τέτοιες φωτογραφίες. Και τα θύματα έρχονται αντιμέτωπα με φωτογραφίες που έχει κάποιος διαρρεύσει», τόνισε ο κ. Διαλυνάς.  

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην παίκτριας reality στην Ελλάδα που είδε εικόνες της στο διαδίκτυο. Παρ’ ότι καταδικάστηκε ο τότε σύντροφός της ως υπεύθυνος για τη διακίνηση, εκείνη βρήκε και άλλες φωτογραφίες να κυκλοφορούν. Και προσέφυγε πάλι στη δικαιοσύνη. 

Δυσκολία ακόμη και με εισαγγελέα 

«Να προσέχουν πάρα πολύ οι χρήστες, ουσιαστικά μία εικόνα δεν θα φύγει ποτέ, θα τον κυνηγάει διά βίου». Ο καθηγητής Πληροφορικής Νίκος Βασιλειάδης δεν είναι αισιόδοξος για την απόσυρση μίας φωτογραφίας. Είναι γεγονός πως για να μπει ένα θύμα στη διαδικασία διαγραφής μίας εικόνας που τον αφορά από το διαδίκτυο πρέπει ν’ ακολουθήσει μία σειρά νομικών ενεργειών. Ακόμη και με εντολή εισαγγελέα είναι δύσκολο να εξαφανιστεί μία φωτογραφία, ειδικά από τους κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους μεγάλων εταιριών.  

«Ένα θύμα όταν αποφασίζει να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη τα έχει χάσει όλα. Νιώθει ότι γύρω της όλοι είναι εχθροί. Φοβάται για την αξιοπρέπεια για την τιμή της και φοβάται πως ό,τι έχει κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, έχει διαγραφεί μπροστά σε αυτό που βιώνει», παρατηρεί ο κ. Διαλυνάς εξετάζοντας τις υποθέσεις που ο ίδιος έχει αναλάβει. Μάλιστα σημειώνει ότι συνήθως τα θύματα δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τις αρχές για τον εντοπισμό των χρηστών αυτών οι οποίοι διακινούν σε δεύτερο χρόνο τα επίμαχα αρχεία. «Η έρευνα είναι εντελώς επιφανειακή. Γυναίκα απευθύνθηκε στη δίωξη και της απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο επειδή δεν είχαν εντολή για περαιτέρω έρευνα. Μετά αναγκάζεται και ψάχνει το ίδιο το θύμα, ενημερώνεται, βλέπει στο ίντερνετ πώς λειτουργούν αυτοί και μπαίνει σε τέτοια διαδικασία», σημείωσε ο κ. Διαλυνάς. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA