, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Η σύγχρονη χειρουργική για την υπερπλασία του προστάτη (Video + ΦΩΤΟ)

Όλες οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για την επίλυση της υπερπλασίας του προστάτη παρουσιάζονται στο διεθνές συνέδριο ουρολογίας «Exelixis in Prostate Enucleation»,  που διοργανώνεται  στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου  στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης,  από  την  Β’ Ουρολογική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού  σε συνεργασία με την ουρολογική ομάδα U4U.

Στόχος του συνεδρίου είναι να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει την ιατρική κοινότητα γύρω από την πλέον σύγχρονη τεχνική HoLEP. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι το πιο συχνό πρόβλημα στους άνδρες ηλικίας άνω των πενήντα ετών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η συχνουρία, η νυκτουρία, η επιτακτική ούρηση, η μείωση της ροής των ούρων, η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η αίσθηση ατελούς κένωσης και η πλήρης αδυναμία ούρησης, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν  τον ασθενή στον ύπνο, αλλά και στη σεξουαλική του ζωή.

«Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό συνέδριο, όπου θα δείξουμε στους συναδέρφους και σε όσους ενδιαφέρονται τις νέες τεχνικές θεραπειών για την υπερπλασία του προστάτη. Η μέθοδος HoLEP  έχει επικρατήσει στον κόσμο. Τα τελευταία τρία χρόνια η μέθοδος πραγματοποιείται και στη χώρα μας, με μεγάλη επιτυχία. Δίνει οριστικά αποτελέσματα στους ασθενείς αλλά και λιγότερο πόνο και πολύ ταχύτερη επάνοδο στις δραστηριότητες τους», επισημαίνει ο ουρολόγος, διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Ανδρέας Ανδρέου. Από την πλευρά του ο χειρουργός-ουρολόγος, Dr Fernando Gómez Sancha, τόνισε ότι η μέθοδος HoLEP είναι η μόνη οριστική  λύση για το πρόβλημα των ασθενών με  υπερπλασία του προστάτη.  

Πρωτοποριακή τεχνολογία για την καλοήθη υπερπλασία

Με την μέθοδο της διουρηθρητικής προστατεκτομής με τη χρήση laser,  ή αλλιώς μέθοδος HoLEP, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο από κορυφαίους χειρουργούς – ουρολόγους από την Ελλάδα  και το εξωτερικό δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της υπερπλασίας του προστάτη που επηρεάζει  μεγάλο ποσοστό ανδρών.

Τα πλεονεκτήματα

Ο ασθενής μετά την επέμβαση  θα νιώσει λιγότερο πόνο, θα χρειαστεί να νοσηλευτεί λιγότερες μέρες, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επάνοδο του στις καθημερινές του δραστηριότητες και υποχρεώσεις.Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που επιτρέπει  μάλιστα την αφαίρεση του καθετήρα στο πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση.

Πώς γίνεται η εκπυρήνιση του προστάτη

Με τη μέθοδο HoLEP γίνεται εκπυρήνιση του αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται στη συνέχεια με ειδικό εργαλείο. Η εν λόγω τεχνική ενδείκνυται και για πολύ μεγάλα αδενώματα, που υπερβαίνουν τα 150 γραμμάρια. 

Να σημειωθεί ότι, αύριο Κυριακή  25 Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης χειρουργός-ουρολόγος, Dr Fernando Gómez Sancha, θα πραγματοποιήσει masterclass στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης σχετικά με την τεχνική HoLEP, στην οποία θεωρείται αυθεντία.  Ο Ισπανός χειρουργός-ουρολόγος,  που συνεργάζεται εδώ και λίγο καιρό με τη U4U, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 επεμβάσεις HoLEP.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.