, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Ίση μεταχείριση στις άδειες ζητούν στις φυλακές

«Οι συνθήκες είναι άθλιες και τώρα προστίθεται ο περιορισμός στις άδειες. Υπάρχει κρατούμενος που αποφυλακίζεται σε πέντε μήνες, όμως σύμφωνα με το νόμο θα δικαιούται άδεια μετά την… αποφυλάκισή του». Ο Χρήστος είναι κρατούμενος για υπόθεση ναρκωτικών. Διαμαρτύρεται με τις νέες διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα και τον περιορισμό των αδειών. Θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις διευρύνουν τις ανισότητες μέσα στις φυλακές.

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές έχουν ξεκινήσεις κλιμακωτές κινητοποιήσεις. Ξεκίνησαν με αποχή από τη μεσημεριανή είσοδο στα κελιά, αυτή την περίοδο παρέτειναν για μία ώρα εκτός κελιών το απόγευμα, θα ακολουθήσει αποχή συσσιτίου και η κλιμάκωση θα συνεχιστεί με νέες αποφάσεις. Είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι πως για συγκεκριμένους – και «φωτογραφικούς» όπως αναφέρουν – λόγους ένας μεγάλος αριθμός φυλακισμένων δεν μπορεί να πάρει άδειες στο διάστημα που μέχρι τώρα προβλεπόταν.  

Με τις νέες διατάξεις το δικαίωμα για άδεια δίδεται με τη συμπλήρωση των 5/6 της πραγματικής ποινής. Και αυτό δεν περιλαμβάνει όλους τους κρατούμενους. Οι καταδικασμένοι για οικονομικά εγκλήματα, όπως και αυτοί που έχουν καταδίκες ακόμη και για βιασμούς ανηλίκων, εξαιρούνται από το ασφυκτικό μέτρο. «Επικεντρώνονται στη χορήγηση αδειών καθώς είναι πρωτοποριακό το πόσο εξαντλητικό είναι το ποσοστό που πρέπει να εκτίσει ο κρατούμενος από την ποινή του σε συγκεκριμένα αδικήματα για να πάρει άδεια. Δηλαδή για κάποια αδικήματα θα πρέπει να εκτίσει τα 5/6 της ποινής μόνον για να αιτηθεί την άδεια εξόδου», σημειώνει μιλώντας στην Karfitsaη δικηγόρος Κωνσταντίνα Κάτσια. «Τα συγκεκριμένα αδικήματα στα οποία τίθεται αυτή η προϋπόθεση δεν δικαιολογούνται από κάποια διαφορετική νομική κατάσταση σε σχέση με άλλα αδικήματα», εξηγεί. «Είναι ιδιαιτέρως «φωτογραφικά» και για τον λόγο αυτό παραβιάζουν την αρχή της ισότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων, παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας και τίθεται σοβαρό ερώτημα αν θα έχει αναδρομική εφαρμογή σε όσους είναι ήδη κρατούμενοι», κατέληξε. Τονίζει μάλιστα πως παρ’ ότι η κυβέρνηση αυστηροποίησε διατάξεις για αδικήματα που σχετίζονται με τη γενετήσια αξιοπρέπεια εντούτοις στο θέμα των αδειών οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι είναι ευνοημένοι. «Έχει αποδειχτεί επιστημονικά και στην πράξη ότι οι άδειες είναι από τα πιο επιτυχημένα μέτρα που δεν βοηθάει μόνον τον κατάδικο στην επιστροφή του στην κοινωνία, αλλά εξυπηρετείται και μία πολιτική να διατηρείται η ασφάλεια μέσα στη φυλακή. Γι’ αυτό υπάρχουν και ελάχιστα ποσοστά παραβίασης των αδειών», τόνισε η κυρία Κάτσια. 

Μέτρα στα… λόγια 

Είναι γεγονός πως οι κρατούμενοι φοβούνται ότι οι νέες διατάξεις μπορεί να εφαρμοστούν και αναδρομικά. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι, όμως θεωρείται βέβαιο πως σε λίγο θα αρχίσει να γίνεται και αυτό, ειδικά σε κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί τα τελευταία χρόνια», ανησυχεί ο Χρήστος. Από την άλλη οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι οι υπόλοιπες διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα είναι απλώς ευχολόγια και δεν μπορούν να υλοποιηθούν. «Με το που κάνεις αίτηση για να προσφύγεις στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τις συνθήκες κράτησης, με απόφαση διευθυντή μετάγεσαι σε άλλο κατάστημα. Όμως και εκεί οι συνθήκες είναι το ίδιο άσχημες», αναφέρουν οι κρατούμενοι.  

Σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση και τα προγράμματα που περιλαμβάνει ο νέος κώδικας, υποστηρίζουν πως όλα αυτά απλώς χρυσώνουν το χάπι και ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται. «Μιλούν για γυμνάσιο και λύκειο ημιελεύθερης διαβίωσης. Μα δεν υπάρχουν υποδομές γι’ αυτά», σημειώνει ο Χρήστος. «Στην ουσία θέλουν οι κρατούμενοι να έχουν μόνον υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα», είπε. Οι κρατούμενοι συμπληρώνουν πως η κατάσταση σε όλες τις φυλακές είναι οριακή ακόμη και για τις επισκέψεις κοινωνικών λειτουργών και γιατρών. «Εμείς ρίχνουμε χαρτιά για να παίρνουμε σειρά και να πάμε στο νοσοκομείο, όμως δεν υπάρχει τέτοια προοπτική», μετέφερε ο Χρήστος. «Στη δική μας φυλακή έρχεται γιατρός δύο φορές την εβδομάδα για 1,5 – 2 ώρες. Είμαστε 750. Πού να προλάβει να μας εξετάσει;». 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA