fbpx

, Παρασκευή
26 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Καρδιά μου μην ανησυχείς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Είμαι στο συνέδριο new trends in cardiology 2024 μετά από πρόσκληση του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του κ. Αντώνη Ζιάκα. Συντονίζω ένα πάνελ με 5 γυναίκες καρδιολόγους με τίτλο «Η γυναίκα στην καρδιολογία».

Όπως κάθε αντίστοιχη φορά έχω ήδη κάνει την έρευνα μου για το θηλυκό του καρδιολόγος. Ο μεγάλος σύμβουλος μου, ο ξάδερφος μου Τάσος Καπλάνης που διδάσκει στο ΑΠΘ μου αναφέρει πως και το καρδιολόγα και το καρδιολογίνα είναι σωστά. Ένα γκουγκλάρισμα μου βγάζει αποτελέσματα για τα δύο θηλυκά που μετριούνται στο δάκτυλο του ενός χεριού.

Οι καρδιολογίνες μου έχουν έντονη προσωπικότητα και είναι εξαιρετικά επιτυχημένες στη δουλειά τους. Στις τοποθετήσεις τους περιγράφουν πώς έκαναν παιδιά κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, πώς έφυγαν ακόμα και στο εξωτερικό με τα παιδιά τους μωρά, πώς έκαναν το διδακτορικό τους με τα παιδιά να μπουσουλάνε, πώς πήγαιναν στα συνέδρια θηλάζοντας.

Όλες τους είναι κάθετες: Εάν το θέλεις πολύ, μπορείς να τα καταφέρεις. Μην κάνεις εκπτώσεις στις  επιθυμίες σου.

Οι δύο εξ αυτών που κάνουν επεμβατική καρδιολογία αναφέρουν στατιστικά για το πόσο λίγες γυναίκες ασχολούνται με τα επεμβατικά λόγω ακτινοβολίας. Η Τρίτη που ασκεί ιδιωτικό επάγγελμα περιγράφει πόσο δύσκολο είναι να κλείσει το ιατρείο λόγω εγκυμοσύνης. Τι να πεις στους πελάτες σου, τώρα είμαι έγκυος και δεν μπορώ;

Η τέταρτη έμεινε έγκυος στην ειδικότητα. Κόλλησε ταυτόχρονα και κορονοιό. Παρόλα αυτά τα κατάφερε. Βέβαια το σκέφτεται για να κάνει και δεύτερο. Πολλή η πίεση, πολλές οι ευθύνες, λίγες οι ώρες της μέρας.

Η τελευταία είναι και η μεγαλύτερη. Γλυκύτατη, εξιστορεί τα ατού των γυναικών γιατρών έναντι των αντρών. Οι γυναίκες είναι πιο συντηρητικές, πιο αναλυτικές, πιο προσεχτικές, τα ψειρίζουν όλα και δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω.

Τις ρωτάω εάν αντιμετωπίζουν δυσπιστία από άντρες και γυναίκες ασθενείς. Μου λένε όλες πως πολύ συχνά δεν τις αποκαλούν ‘γιατρέ» όπως τους άντρες συναδέλφους. Πολύ συχνά όταν εξετάζουν ο[ ασθενής τις ρωτάει πότε θα έρθει ο γιατρός. Όμως- και αυτό είναι το αισιόδοξο, αυτό συμβαίνει με τις άλλες γενιές. Οι νέοι ούτε καν που ασχολούνται.

Αφήνω για το τέλος μία ατάκα από την παρουσίαση μίας από αυτές που έγραφε πως οι γυναίκες γιατροί δεν είναι καλύτερες από τους άντρες γιατρούς, και οι άντρες γιατροί δεν είναι καλύτεροι από τις γυναίκες γιατρούς. Υπάρχουν καλοί και κακοί γιατροί. Απλά οι γυναίκες έχουν μεγάλη καρδιά.

Υ.Γ. Ανατομικά η καρδιά μας είναι μικρότερη. Αλλά κάνει θαύματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.