, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Καταδίκη μαιευτήρα για θάνατο νεογνού – Πέθανε με συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι

Μαιευτήρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών, με τριετή αναστολή, κατηγορούμενος ότι εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του, οδήγησε στον θάνατο νεογνό, λίγη ώρα μετά τη γέννησή του. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο μαιευτήρας αρνήθηκε τις κατηγορίες, χωρίς όμως να πείσει, ενώ το δικαστήριο απάλλαξε των κατηγοριών της μία αναισθησιολόγο.

Το βρέφος έχασε τη ζωή του σε ιδιωτική κλινική Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2016, χωρίς η μητέρα να έχει υποπτευτεί ότι συνέβη οτιδήποτε περίεργο, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα όλα πήγαιναν καλά. Μάλιστα είχε αποφασιστεί να γεννηθεί το παιδί της με πρόκληση οδυνών. Ωστόσο όταν το κοριτσάκι γεννήθηκε, όπως περιέγραψε στο δικαστήριο η γυναίκα, έκλαψε λίγο, αρχικά το είχε δίπλα της, όμως στη συνέχεια πήραν το παιδί. Αργότερα ενημερώθηκε ότι το μωρό έχασε τη ζωή του από επιπλοκές.

Όπως αποδείχτηκε από τη νεκροτομή, το νεογνό υπέκυψε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξόδου του από τον γιατρό. Αυτό που εκτιμήθηκε είναι ότι ο γιατρός βλέποντας την πτώση των καρδιακών παλμών επίσπευσε τη γέννα. «Εμένα μου είπε ότι εκείνος δεν ευθύνεται γι’ αυτό. Ότι φταίνε άλλοι», κατέθεσε η μητέρα. «Το δικαστήριο δέχτηκε ότι το παιδί πέθανε από τους χειρισμούς του γιατρού, από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν», είπε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας της μητέρας Δημήτρης Παπαδόπουλος Τσαγιάννης.