, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καθιέρωση 24ης Ιουνίου ως Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες στη Διπλωματία, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Ως διεθνή ημέρα για τις Γυναίκες στη Διπλωματία καθιέρωσε την 24η Ιουνίου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με απόφαση που υιοθέτησε κατά τη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου.

Η Απόφαση συγκηδεμονεύθηκε από σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ (191 από 193), συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και αναγνωρίζει ότι η ενεργός συμμετοχή των γυναικών, επί ίσοις όροις με τους άνδρες, σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής έμφυλης ισότητας, βιώσιμης ανάπτυξης, ειρήνης και δημοκρατίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, με την απόφαση αυτή καλούνται όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να εορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Διπλωματία (24 Ιουνίου) κάθε χρόνο, και μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, με σκοπό την προώθηση της ισόρροπης κατά φύλο συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα της διπλωματίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη προτεραιότητα στην έμφυλη ισότητα και συνεχίζει να αναλαμβάνει και να στηρίζει ενεργά πρωτοβουλίες για την περαιτέρω προώθησή της, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι πλέον το 37% του διπλωματικού προσωπικού της Ελλάδας απαρτίζεται από γυναίκες. Μάλιστα, σε επίπεδο θέσεων υψηλής ευθύνης στην Κεντρική Υπηρεσία, οι γυναίκες διπλωμάτες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 49%, ενώ σε επίπεδο μεσαίων στελεχών, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 42%.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το 32% των επικεφαλής και το 33% των μεσαίων στελεχών στις Διπλωματικές Αποστολές και τις Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι γυναίκες διπλωμάτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.