, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μάσκες ΚΝ95: Πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε δεύτερη φορά

Την ώρα που η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι ιδιαίτερα αυξημένη, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η σημασία της χρήσης μάσκας ΚΝ95.

Οι έρευνες ειδικών δείχνουν πως οι μάσκες ΚΝ95 έχουν πλεονεκτήματα έναντι των χειρουργικών και υφασμάτινων μασκών προστασίας. Μάλιστα, η επόμενη επιλογή που συστήνουν οι ειδικοί είναι η χρήση διπλής μάσκας.

Σύμφωνα με το USA Today οι υφασμάτινες μάσκες έχουν μεγάλους πόρους που επιτρέπουν την εισπνοή σταγονιδίων μέσα στα οποία περιέχεται ο κοροναϊό.

Ακόμη οι υφασμάτινες μάσκες έχουν κενά στο ύψος των μάγουλων αλλά και κάτω από τα μάτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν ευκολότερα τα σταγονίδια.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Γερμανία αλλά και η Τσεχία έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας ΚΝ95.

Στο εν λόγω δημοσίευμα σημειώνεται πως οι μάσκες KN95 «έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων. Ακόμη έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Από την άλλη πλευρά οι μάσκες N95 έχουν φτιαχτεί από πολυπροπυλένιο. Πρόκειται για ένα υλικό που περνά από μια διαδικασία που λιώνει και ‘σπρώχνεται’ σε τρύπες μικρής διαμέτρου, έτσι ώστε να μετατρέπεται σε μικροσκοπικές ίνες που δένονται μεταξύ τους».

Οι συγκεκριμένες ίνες «ακολούθως  φορτίζονται, περνώντας από μια συσκευή που παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Το φορτίο αυτό τις κάνει 10 φορές πιο αποτελεσματικές στο να ‘πιάνουν’ σωματίδια».

Επίσης, οι ΚΝ95 δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα καθώς και το σαγόνι. Οι μάσκες αν χρησιμοποιηθούν σωστά φιλτράρουν έως το 95% των σωματιδίων στον αέρα, ενώ κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να φιλτράρουν τις δικές μας εκπνοές, ώστε να προστατεύουμε τους άλλους.

Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν οι μάσκες KN95;

Το μόνο αρνητικό που έχουν οι μάσκες ΚΝ95 είναι το κόστος τους. Και αυτό διότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος των χειρουργικών και των υφασμάτινων μασκών. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί που ρωτούν εάν ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η ΚΝ95 μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα.

«Παρά το γεγονός οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μάλιστα στο δημοσίευμα υπάρχει παραπομπή στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει το CDC, στην αρχή της πανδημίας και συγκεκριμένα όταν υπήρχαν ελλείψεις μασκών KN95 στα αμερικανικά οσοκομεία.

Πως επαναχρησιμοποείται η ΚΝ95

Υπενθυμίζεται πως ο CDC είχε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει με ασφάλεια η επαναχρησιμοποίηση της ΚΝ95. Όμως η συγκεκριμένη οδηγία πλέον δεν υφίσταται καθώς στα νοσοκομεία υπάρχει επάρκεια μασκών.

Για να γίνει ασφαλής χρησιμοποίηση των μασκών ΚΝ95 πρέπει:

  • έπειτα από τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
  • κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη  σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.
  • Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.