, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

MeToo στη γυμναστική: Μία παγκόσμια πρωταθλήτρια τάραξε τα νερά

Το μεσημέρι του Σαββάτου 13 του μήνα τα μέλη της ολυμπιακής ομάδας της ενόργανης που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ατλάντα το 1996, κλήθηκαν από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία να βραβευτούν για την προσφορά τους στον αθλητισμό. Ήταν το περιθώριο των διεθνών αγώνων στην ενόργανη που έγιναν στη Μίκρα. Μεταξύ των πρώην αθλητριών η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βάσω Τσαβδαρίδου, που σε εκείνους τους αγώνες του 1996 είχε την καλύτερη επίδοση από τις υπόλοιπες. Κατετάγη 21η στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης. Η πρωταθλήτρια ήταν μεταξύ αυτών που είχαν καταγγείλει κακοποίηση αθλητριών στη γυμναστική για χάρη των… επιδόσεων. Ακόμη και σεξουαλική παρενόχληση. Και αποφάσισε να μην παραλάβει το βραβείο της.  

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

«Πρέπει οι νέοι αθλητές, να μάθουν τι συμβαίνει. Πρέπει τέτοια φαινόμενα να μην είναι πλέον αποδεκτά. Ακόμη και μετά το περιστατικό με τη βράβευση μου τηλεφώνησε μητέρα αθλήτριας. Μου είπε ότι σταμάτησε να πηγαίνει η κόρη της στη ρυθμική επειδή την πίεζαν να χάσει κάποια γραμμάρια. Και η κατάσταση ήταν ανυπόφορη». Η Βάσω Τσαβδαρίδου μιλώντας στην Karfitsa ζήτησε να τιμωρηθούν αυτοί οι οποίοι έχουν κατονομαστεί ότι ασκούσαν βία στους 22 αθλητές που βρήκαν το θάρρος τον Απρίλιο του 2021 και δημοσιοποίησαν καταγγέλλοντας τα συμβαίνοντα στη γυμναστική.  

Ωστόσο το γεγονός ότι η ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία αποφάσισε να «κλείσει» τον φάκελο και σε πειθαρχικό επίπεδο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οι αθλητές μιλούν για «κουκούλωμα». Μάλιστα ορισμένες καταγγέλλουσες αθλήτριες αποφάσισαν να στραφούν και με αγωγές αποζημίωσης σε βάρος των μελών της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας που αποφάσισαν να θέσουν την υπόθεση στο αρχείο. Αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν και εκ των έσω. Η δικαστική επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την αρχειοθέτηση, καθώς εκτιμήθηκε και από εκείνη την πλευρά ότι η υπόθεση δεν παραγράφηκε.  

Είναι αλήθεια ότι από την ημέρα που έγιναν οι καταγγελίες των 22 αθλητριών, στις οποίες αργότερα προστέθηκαν ακόμη πέντε, το μόνο αποτέλεσμα ήταν ο θόρυβος και ίσως ο περιορισμός ορισμένων προπονητών στις βίαιες μεθόδους που καταγγέλλονταν. Η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε τέθηκε στο αρχείο, καθώς τα αδικήματα, λόγω παρέλευσης πολλών ετών είχαν παραγραφεί. Όμως όλοι εξέφραζαν μία ελπίδα τουλάχιστον να απομακρυνθούν οι καταγγελλόμενοι από τα πόστα τους σε αθλητικούς οργανισμούς. «Αν εξαιρεθούν αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν αρκετοί παραμένουν προπονητές και άλλοι έγιναν παράγοντες», τονίζουν οι καταγγέλλουσες πρώην αθλήτριες. Ωστόσο με μία απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας αποφάσισε αρχικά να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις καταγγελίες, στηριζόμενο στην ποινική παραγραφή. 

«Δεν παραγράφονται» 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος, με αφορμή τον θόρυβο που έγινε από την κίνηση της Βάσως Τσαβδαρίδου να μην παραλάβει το βραβείο της, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα και πως τα πειθαρχικά αδικήματα έχουν παραγραφεί. «Η υπόθεση των καταγγελιών των 27 πρώην αθλητριών/ων Γυμναστικής, ποινικά έχει τεθεί αμετακλήτως στο αρχείο με Διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και πειθαρχικά έχει παραγραφεί. Όποια/ος επανέρχεται στο θέμα αυτό, εξυπηρετεί προσωπικούς σχεδιασμούς και ζημιώνει τη Γυμναστική».  

«Δεν υπάρχει παραγραφή το ξεκαθαρίζει το Καταστατικό της Ομοσπονδίας», αντιτείνει μιλώντας στην Karfitsa ο νομικός σύμβουλος των αθλητριών Αλέξανδρος Αδαμίδης. «Για τα ατιμωτικά αδικήματα, όπως τα χαρακτηρίζει ο Ποινικός Κώδικας δεν υπάρχει παραγραφή», συμπληρώνει. «Δεν είναι ατιμωτικό αδίκημα η σεξουαλική παρενόχληση», διερωτάται. Πράγματι στο άρθρο 32 του καταστατικού της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας που αναφέρεται στους χρόνους παραγραφής των πειθαρχικών αδικημάτων αναφέρονται τα εξής: «Τα παραπτώματα παραγράφονται εφόσον δεν καταγγελθούν γραπτά μέσα σε τρεις μήνες από την τέλεσή τους. Η παραγραφή δεν ισχύει για τα παραπτώματα τα οποία ο ποινικός νόμος θεωρεί ατιμωτικά».  

Ωστόσο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δεν έδωσε εξήγηση για ποιόν λόγο το διοικητικό συμβούλιο παρέγραψε τα πειθαρχικά αδικήματα χωρίς να εξεταστεί εάν όσα καταγγέλλονται εμπίπτουν στον κατάλογο «ατιμωτικά». Πάντως τέτοια αδικήματα ορίζονται αυτά για τα οποία εάν έχουν τελεστεί δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν οι προπονητές διαφόρων αθλημάτων. «Είναι δυνατόν να πάρει άδεια ένας προπονητής εάν έχει τελέσει αδίκημα πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος αθλητή», διερωτήθηκαν οι καταγγέλλουσες πρώην αθλήτριες.  

Το θέμα πάντως δείχνει να παίρνει πάλι διαστάσεις μετά την κίνηση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Μάλιστα επανέρχεται στη συζήτηση το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για κακοποιήσεις αθλητών, ούτε έγινε καμία διερεύνηση των περιστατικών.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA