10:02, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

«Μοίρασε» 1.422 χρόνια κάθειρξης το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε διακινητές μεταναστών

Ποινές κάθειρξης από 6 έως 319 χρόνια (εκτιτέα τα 20 χρόνια) επέβαλε το μεσημέρι της τετάρτης Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 16 κατηγορούμενους για υποθέσεις διακίνησης μεταναστών από τη Θράκη στη Θεσσαλονίκη. Στο εδώλιο κάθισαν 12 άτομα, καθώς οι πέντε διαφεύγουν, ενώ ένας εκ των 17 κρίθηκε αθώος.  

Το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διακίνησης μεταναστών, ενώ επιπλέον ένας καταδικάστηκε και για εκβίαση. Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι τους από το Πακιστάν εκτός από έναν Έλληνα και έναν Αλβανό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, όταν συνελήφθησαν, κανόνισαν τη διακίνηση περισσότερων από 200 μεταναστών σε τουλάχιστον 15 υποθέσεις διακινήσεων από τη Θράκη μέχρι τη Θεσσαλονίκη.  

Οι κατηγορούμενοι εισέπρατταν από 900 μέχρι και 3.000 ευρώ από κάθε μετανάστη. Στις περισσότερες περιπτώσεις των διακινήσεων, όπως αναλύθηκε στο δικαστήριο, οι διακινητές οδηγούσαν πεζή τους μετανάστες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τη Ροδόπη και από εκεί με οχήματα στη Θεσσαλονίκη.