Ο χυλός και το γιαούρτι
Η πρόσφατη εθνική τραγωδία στα Τέμπη αφήνει μεγάλες πληγές στην εθνική μας συνείδηση. Ταυτόχρονα επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των συγκοινωνιών, με κάθε μέσο και σε κάθε υποδομή.
Της ΣΥΝΘΙΑ ΣΑΠΙΚΑ
Και όχι μόνο. Αρχίζουμε και γινόμαστε πιο υποψιασμένοι σε θέματα βαρδιών, αναθέσεων, μεγάλων έργων και ακόμα μεγαλύτερων υποσχέσεων. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι σε σπουδαίες ή λιγότερο ευφάνταστες θέσεις ευθύνης, αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι συνεπάγονται οι θέσεις τους. Και έτσι αρχίζουν τα λουκέτα.
Η αρχή έγινε με τους σιδηροδρόμους που έκλεισαν και τώρα επανεκκινούν δειλά δειλά, με μειωμένα τρένα και αυξημένο αριθμό σταθμαρχών.
Η συνέχεια δόθηκε με τη Γέφυρα των Σερβίων. Από τη μία οι υπεύθυνοι εγείρουν σοβαρά θέματα ασφαλείας, από την άλλη οι εμπλεκόμενοι γκρινιάζουν που πρέπει να κλείσει, επειδή όπως ισχυρίζονται θίγονται τα συμφέροντα τους. Κατανοητό, αλλά είναι δυνατόν να βάζουμε στη ζυγαριά την ασφάλεια με τα συμφέροντα; Ο προβληματισμός στην τοπική κοινωνία παραμένει έντονος και οι κάτοικοι που χρησιμοποιούσαν καθημερινά την γέφυρα των Σερβίων για τις μετακινήσεις τους, είναι πλέον αναγκασμένοι να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.
Σειρά είχε το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο. Από το 2019 ο καθηγητής κ. Λέκκας είχε προτείνει τη δημιουργία ζωνών προστασίας και επισκεψιμότητας. Με την αυτοψία της 8ης Μαρτίου 2023 αποφασίστηκε να κλείσει οριστικά επ αόριστον. Από τότε ως σήμερα την διάσημη παραλία επισκέφτηκαν 3 εκατομμύρια τουρίστες. Τι άλλαξε ως προς τη σεισμικότητα, τις κατολισθήσεις ή τα τσουνάμι; Επί 4 χρόνια, τόσοι άνθρωποι ήταν στο έλεος της φύσης;Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κάνει λόγο για χτύπημα. Εάν γινόταν κάποιο δυστύχημα τι θα έλεγε;
Και θα τελειώσω με το λιμάνι της Χίου. Και εκεί μπήκε λουκέτο, ενώ τα πλοία δρομολογούνται έκτοτε στα Μεστά. Εδώ και δύο χρόνια τοπικοί επιχειρησιακοί προιστάμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τώρα ο λιμενάρχης ανέφερε ζητήματα ασφάλειας των προσκρουστήρων των πλοίων και του βάθους της λεκάνης του λιμανιού. Άλλη μία υπο-δομή που κλέινει λόγω ασφαλείας και μη σωστής λειτουργίας.
Και μας κάνει να σκεφτούμε. Και πόσες άλλες; Πόσοι αυτοκινητόδρομοι, πόσα πλοία, πόσα αεροπλάνα, πόσα άλλα μέσα και υποδομές και γέφυρες και βουνά δεν πληρούν προυποθέσεις ασφαλείας; Και θυμόμαστε την παροιμία: όποιος καεί από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΝΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA