, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι νέοι παραμένουν στο πατρικό λόγω τσουχτερών ενοικίων

«Μοχθείν ανάγκη τους θέλοντας ευτυχείν»,σημείωνε ο αρχαίος τραγικός μας ποιητής Ευριπίδης, όμως η ρήση αυτή στις μέρες μας αποδεικνύεται ιδιαιτέρως «κοπιαστική» για τους νέους, οι οποίοι επιχειρούν να ανοίξουν τα φτερά τους και να ξεκινήσουν τη ζωή τους στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις.

Της ΡΕΓΓΙΝΑΣ ΣΑΒΟΥΡΔΟΥ

Δυσανάλογα αποδεικνύονται τα βάρη, καθώς το κόστος στέγασης για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι αποδεικνύεται πολύ ακριβό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Eurostat, τα οποία επεξεργάστηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-RealEstate, η αύξηση, συσσωρευτική από το 2018,κυμαίνεται από το 37,2% έως και 42,1% για κατοικίες κατάλληλες για μια οικογένεια, ενώ υψηλότερες είναι αντίστοιχα οι αυξήσεις στα μικρότερα διαμερίσματα, τα οποία ενδείκνυνται για φοιτητές.

Οι τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκαν κατά 53% στην Αθήνα και την Πάτρα, εκεί όπου καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 49,23%. Το 2022 η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 10%, από 3% έως 7% που είχε καταγραφεί το 2021.

Στο παιδικό δωμάτιο

Επτά στους δέκα νέους ηλικίας από 18 έως 34 ετών στην Ελλάδα ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο επισημαίνουν τα στοιχεία.«Το ποσοστό των νέων που διαμένει στο παιδικό του δωμάτιο παραμένει υψηλό όταν επικεντρωνόμαστε στις ηλικίες 25-34, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης περιορίζεται αισθητά, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική αναβολή στην ομαλή στεγαστική πορεία των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα.Η αύξηση του κόστους στέγασης φαίνεται να οδήγησε πολλούς νέους φοιτητές να επέλεξαν πανεπιστημιακές σχολές πλησίον της οικογενειακής κατοικίας», σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-RealEstates.

Απαγορευτικό

Σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates και τα στοιχεία που συνέλεξε από ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων για κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ, το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται μεγαλύτερο των 400€ στις περιοχές του κέντρου για το 70% των διαθεσίμων προς μίσθωση κατοικιών.

Στα νότια προάστια της Αττικήςτο 72% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων διατίθεται πάνω από 500€, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό ενοικίου και στα βόρεια προάστια.

Και στον πάλαι ποτέ οικονομικό Πειραιά, το 62% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχει ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€. Οικονομική λύση αποτελούν τα δυτικά προάστια, όπου το 45% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχει ζητούμενο μίσθωμα έως 400€.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.