, Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

«Πολιτική» και «βία» δεν πάνε μαζί

Το να διαδηλώνουν οι πολίτες, να διαμαρτύρονται οι νέοι, να «τσακώνονται» οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι στα κανάλια, να «πλακωνόμαστε» όλοι στις παρέες και τα καφενεία είναι μέρος της δημοκρατίας. Το να δρουν «καταδρομικά» trolls and haters είναι κομμάτι της εποχής μας.

Όμως, το να σηκώνει κανείς το χέρι είναι απλά παράνομο. Πολιτική και βία δεν (πρέπει να) υπάρχουν στην ίδια πρόταση. Είναι εκτός της δημοκρατικής ύλης. Όπως, βεβαίως, οι στοχοποιήσεις, οι προγραφές, οι απειλές, οι κατάρες, οι δολοφονίες χαρακτήρων κοκ.

Προφανώς και (πρέπει να) υπάρχουν συγκρουόμενες ιδεολογίες, προτάσεις, ιδέες. Όπως υπάρχουν και συγκρουόμενες σκοπιμότητες και συμφέροντα. Έτσι είναι η ζωή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η στήλη δεν πέφτει από τα σύννεφα. Αλλά δεν δικαιολογούνται όλα.

Η επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο προπηλακισμός του Δημήτρη Βίτσα, τα τρικάκια στο σπίτι του Κώστα Καραμανλή οφείλουν να ενεργοποιήσουν τα δημοκρατικά ανακλαστικά κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Πριν τα καμπανάκια γίνουν καμπάνες.

Όσοι θρέφουν το μίσος και τον διχασμό θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους πριν να είναι αργά. Όλοι ξέρουμε από την ιστορία μας, αλλά και από το πρόσφατο παρελθόν, πού οδηγεί ο παραλογισμός.

Ποιο είναι το διακύβευμα για το αύριο; Να χάσει ο Μητσοτάκης; Να κερδίσει ο Μητσοτάκης; Να χάσει ο Τσίπρας; Να κερδίσει ο Τσίπρας; Να ενισχυθεί ο Ανδρουλάκης, ο Βαρουφάκης, ο Βελόπουλος, το ΚΚΕ ή τα αντισυστημικά κόμματα;

Να ενισχυθούν άλλοι παράγοντες; Συντεχνίες; Επιχειρηματίες; Να αποδυναμωθούν ανταγωνιστές; Να αποδυναμωθεί το πολιτικό σύστημα; Είναι απολύτως λογικό σε κάθε ερώτημα άλλοι να απαντούν «ναι» και άλλοι «όχι».

Ένα μόνο είναι απαράδεκτο: ο εκτροχιασμός της Δημοκρατίας μας. Δεν (πρέπει να) υποτάσσονται τα πάντα στα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες. Υπάρχουν θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Νόμιμες και παράνομες πράξεις.

Και η βία είναι παρανομία! Όπως παράνομη πράξη είναι η συκοφαντία. Παράνομη πράξη είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η υποδαύλιση παθών, πολιτικού, θρησκευτικού, φυλετικού μίσους κοκ.

Στον στόχο να χάσει ή να κερδίσει το ένα κόμμα ή το άλλο δεν (πρέπει να) υποτάσσονται τα πάντα. Σίγουρα όχι η Δημοκρατία μας. Γιατί μόνο αυτή (πρέπει να) υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα του ατόμου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL