, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Πρύτανης ΑΠΘ: Η κομματικοποίηση στα πανεπιστήμια έχει πεθάνει – Να πάμε σε ενιαία ψηφοδέλτια

Την ώρα να μπει… ταφόπλακα στον κομματισμό εντός των πανεπιστημίων, σήμανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να καταργηθούν οι κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης.

«Ένα πανεπιστήμιο σήμερα πρέπει να είναι ανοιχτό για την κοινωνία, ένα πανεπιστήμιο πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, δεν είμαστε ένας περίκλειστος τοίχος», τόνισε. «Οτιδήποτε συμβαίνει πρέπει να διαχέεται, η παραγωγή του έργου μας είναι το αντίδωρο στην κοινωνία, διότι εμείς υπάρχουμε με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Από κει και πέρα οι πολιτικές απόψεις είναι θεμιτές, οι ζυμώσεις οι πολιτικές είναι θεμιτές, η κομματικοποίηση όμως πλέον δεν έχει κανένα λόγο. Πλέον αποδεικνύεται και μέσα στα πανεπιστήμια: η κομματικοποίηση έχει πεθάνει. Όλοι οι φοιτητές έχουν την κομματική τους τοποθέτηση βλέπετε όμως ότι μέσα στο πανεπιστήμιο πλέον δεν υπάρχει αυτό και ορθώς δεν υπάρχει αυτό. Και ορθώς, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να πάμε, κάποια στιγμή, και σε ενιαία ψηφοδέλτια».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ επεσήμαινε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, προς αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε η άνευ ακαδημαϊκών κριτηρίων διαδικασία συγχωνεύσεων και ανωτατοποιήσεων του πρόσφατου παρελθόντος: «Είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι πάντα η ίδρυση ή όχι, η συγχώνευση, η κατάργηση, η οποιαδήποτε τέτοιου είδους ακαδημαϊκή δράση θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Τα ακαδημαϊκά αυτά κριτήρια δεν είναι μόνο το εάν μια πόλη έχει ή δεν έχει πανεπιστημιακό τμήμα. Η ίδρυση ενός τμήματος πρέπει να σχετίζεται με την αγορά εργασίας, πόσα ανάλογα τμήματα ανά την Ελλάδα υπάρχουν σήμερα, αν έχεις τη δυνατότητα να διδάξεις. Υπάρχουν τμήματα, που έχουν ένα και δυο μέλη ΔΕΠ και έχουν 200 και 300 φοιτητές και προσπαθούν να συμπληρώσουν τις ώρες με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλα τμήματα. Αν σήμερα μείνουμε στη λογική “κάθε πόλη και πανεπιστήμιο” δεν νομίζω ότι εισφέρουμε σ΄ αυτό που λέγεται ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Προφανώς χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Το οφείλουμε στη νέα γενιά».

Ο κ. Παπαϊωάννου, τόνισε ότι ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αναμένεται να καταγραφεί το επόμενο διάστημα: «Όταν στο ΑΠΘ έχουμε 78 κτίρια που χρειάζονται ρεύμα και θέρμανση, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση θα λειτουργήσουμε».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.