, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Σπρώχνουν σε νησίδες τα μπουλούκια των προσφύγων

Ο επικεφαλής της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης ενημερώνει προσεκτικά τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον Έβρο με τις μεταναστευτικές ροές. Βρίσκονται στο τμήμα του μεγάλου φράχτη που έχει στηθεί στο ύψος των Φερών. Πίσω από το ύψους πέντε μέτρων τεχνητό εμπόδιο ο ποταμός Έβρος έχει φουσκώσει, καλύπτοντας μικρές νησίδες, που αποτελούν τα σημεία που εκμεταλλεύονται οι διακινητές.

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βλέπει απέναντι, μέσα από τα ανοίγματα του φράχτη. Γνωρίζει ότι η πίεση των ροών, που έχουν μειωθεί αυτή την περίοδο, αυξάνει ανάλογα με τις διπλωματικές πιέσεις της γειτονικής χώρας. Και οι νησίδες έχουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο. 

Η υπόθεση των 38 προσφύγων του Αυγούστου, όπως εξελίχθηκε και οι ισχυρισμοί ότι μεταξύ τους ένα παιδί έχασε τη ζωή του, το οποίο στη συνέχεια διαψεύστηκε από τις ελληνικές αρχές, έδειξε ότι τα κυκλώματα των δουλεμπόρων βρήκαν νέους τρόπους να προωθούν στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. «Χρησιμοποιούν νέες πρακτικές εργαλειοποίησης, μέσω της προώθησης προσφύγων σε νησίδες του Έβρου, με την ανοχή ή και ενεργή εμπλοκή των τουρκικών αρχών», είπε ακριβώς στην ομιλία του προς τους πρέσβεις ο κ. Θεοδωρικάκος.  

Με αυτή τη φράση μετέφερε στους εκπροσώπους της Ευρώπης ότι οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν νέες μεθόδους για να πιέσουν τις ελληνικές δυνάμεις. Οδηγούν τους πρόσφυγες στις νησίδες και έτσι οι συνοριοφύλακες προχωρούν σε διάσωσή τους. Όμως τέτοιες τακτικές θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες. «Σκεφτείτε εάν στην περίπτωση των 38 κάναμε διάσωση στη συγκεκριμένη νησίδα που τελικά ήταν τουρκική», έλεγε στην Karfitsa στέλεχος των συνοριακών δυνάμεων που βρέθηκε στην επίσκεψη του υπουργού με τους πρέσβεις της Ε.Ε. «Θα ήταν η τέλεια αφορμή για την Τουρκία, προκειμένου να προκαλέσει ένα μεθοριακό επεισόδιο», συμπλήρωσε.  

Η τακτική των νησίδων είχε χρησιμοποιηθεί και παλιότερα, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών στα σύνορα ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται συχνότερα το τελευταίοι διάστημα. «Έτσι οργανώθηκε μία εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Ελλάδας», υποστήριξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στην υπόθεση των 38. Σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 300 διασώσεις το 2022. 

Ο φράχτης και η επέκταση 

Πολλές από τις νησίδες του Έβρου εμφανίστηκαν μετά την οριοθέτηση ακόμη και της νέας γραμμής των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο. Αυτές δεν έχουν καθοριστεί σε ποια πλευρά ανήκουν, όμως μπορούν να αποτελέσουν μία τέλεια αφορμή για τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Από την ώρα που τα μπουλούκια των μεταναστών φτάνουν στις νησίδες και χτυπάει η γραμμή βοήθειας του 112 όλα αρχίζουν και δυσκολεύουν», σχολίασε αξιωματικός στα σύνορα.  

Στελέχη στρατού και αστυνομίας θεωρούν ότι αυτή την ιδιότυπη μάχη με τα κυκλώματα δουλεμπόρων, πίσω από τα οποία θεωρούν βέβαιο ότι βρίσκονται οι τουρκικές συνοριακές αρχές, μπορεί να κερδηθεί με τον φράχτη. Η επέκταση κατά 25 χιλιόμετρα στις Φέρες θεωρείται ότι προκάλεσε θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. «Είναι αλήθεια ότι στη δική μας περιοχή δεν έχουμε άλλους μετανάστες», διαπιστώνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φερών Πόρου Αθανάσιος Πεμούσης. Εκτιμά μάλιστα πως η επέκταση του φράχτη σε όλο τον Έβρο θα σηματοδοτήσει τον απόλυτο περιορισμό των ροών.  

Την ίδια ώρα ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωνε τους εταίρους πρεσβευτές πως η κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα. Με εθνικούς πόρους ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το τεχνητό εμπόδιο θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αμυντικά μέσα στην περιοχή των συνόρων και δεν θα περιοριστεί μόνον στην αποτροπή των μεταναστών.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA