16:09, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

«Στο εδώλιο» οι ευθύνες και των προπονητών στα γήπεδα

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας με απόφασή του πριν λίγες ημέρες άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση που σχετίζεται με την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, ειδικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Και κυρίως, έθεσε για πρώτη φορά με την καταδικαστική του απόφαση για τον τραυματισμό ενός αθλητή, την ευθύνη – εκτός των αρμοδίων διαχείρισης των γηπέδων – και των προπονητών. 

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Η περίπτωση που εξέτασε το δικαστήριο αφορά τον τραυματισμό ενός 17χρονου αθλητή του δεκάθλου στο ανοιχτό στάδιο της Βέροιας, στο Μακροχώρι Ημαθίας στις 2 Μαΐου 2019. Ο ανήλικος τότε αθλητής έκανε προπόνηση στο άλμα επί κοντώ, παρουσία του προπονητή του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε ένα άλμα, το σώμα του εκτοξεύτηκε από το στρώμα προσγείωσης και το κεφάλι του κατέληξε στη βάση του στυλοβάτη. Χτύπησε σοβαρά με συνέπεια να είναι ακόμη και σήμερα καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, προσπαθώντας να επανέλθει. Η μεταλλική βάση του στυλοβάτη ήταν ακάλυπτη. Έπρεπε όμως να είναι σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας καλυμμένη. «Προφανώς αν ήταν καλυμμένη δεν θα συνέβαινε αυτό», επιβεβαίωσε στην απολογία του ο προπονητής του. Απέδωσε πάντως το ατύχημα σε «ατυχή στιγμή», λέγοντας πως ο ίδιος δεν μπορούσε να προβλέψει τον τρόπο της πτώσης του παιδιού στο στρώμα. «Αυτό ήταν το λάθος μου που δεν το προέβλεψα», είπε.  

Το δικαστήριο καταδίκασε τον προπονητή, όπως και τον υπεύθυνο του σταδίου, σε φυλάκιση 12 μηνών, με τριετή αναστολή, για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο διά παραλείψεως. «Το δικαστήριο έκρινε ότι ο προπονητής είχε τη νομική υποχρέωση να επιδείξει όλη την προσοχή σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις του στρώματος του επί κοντώ. Λόγω της εμπειρίας του και της προπονητικής του καριέρας είχε την υποχρέωση να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα και να μην επιτρέπει τους αθλητές του να προπονούνται σε αυτή την εγκατάσταση. Και αυτό στο πλαίσιο του επαγγέλματός του», ερμήνευσε τη δικαστική απόφαση ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Γιάννης Πουλτσίδης.  

Χωρίς συντήρηση 

Ο κίνδυνος όμως από τις προβληματικές εγκαταστάσεις, που αναδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο με τον τραυματισμό του 17χρονου, καιροφυλακτεί σε κάθε στάδιο. Ο πατέρας του άτυχου νεαρού Μιχάλης Αβραμίδης με νόημα μετά την απόφαση είπε πως η υπόθεση αφορά όλους τους αθλητές και όχι μόνον τον γιο του.  

Από τα στάδια του στίβου και τις κακοσυντηρημένες και παλιές εγκαταστάσεις, μέχρι τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, σε πολλά από τα οποία ακόμη και οι περιφράξεις απέχουν μόλις λίγα εκατοστά από τα γραμμή του άουτ. Το ερώτημα είναι εάν οι προπονητές μπορούν να διασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις αυτές από τη θέση τους, ή απλώς έχουν τη «νομική υποχρέωση». 

Ο Χρήστος Κυφωνίδης είναι προπονητής σε ακαδημίες ποδοσφαίρου. «Όταν ένας προπονητής βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα στις εγκαταστάσεις πρέπει άμεσα να το επισημαίνει», σημειώνει μιλώντας στην Karfitsa θεωρώντας αυτονόητη την ευθύνη που έχει κάθε προπονητής. Το ζήτημα είναι πώς ένας προπονητής θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα, όταν βλέπει πως οι αρμόδιοι για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων είτε αδυνατούν οικονομικά είτε αδιαφορούν για τη συντήρησή τους. «Είναι πολυσύνθετο το ζήτημα, όμως είναι υποχρέωση και του προπονητή να επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων και να τα εντοπίζει πιέζοντας για τη συντήρηση», συμπληρώνει ο κ. Κυφωνίδης.  

Τα προβλήματα πάντως είναι πολλά, ειδικά στα γήπεδα. «Συνέχεια αντιμετωπίζουμε τραυματισμούς αθλητών. Είτε επειδή στο ποδόσφαιρο έχει λακκούβες στα γήπεδα, είτε επειδή στο μπάσκετ έχουν τοποθετήσει έτσι τις διαφημιστικές πινακίδες», μετέφερε μιλώντας στην Karfitsa ο χειρουργός ορθοπεδικός, ειδικός σε τραύματα αθλητών Κώστας Μανώλογλου. «Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει γήπεδο μπάσκετ, στο οποίο μέχρι πρότινος γίνονταν και αγώνες, όπου η μπασκέτα είναι κολλημένη στον τοίχο», παρατήρησε. «Είναι πολλές οι περιπτώσεις και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν θεμελιώδεις. Εδώ υπάρχουν γήπεδα χωρίς γιατρούς», κατέληξε με νόημα. 

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Βέροιας η υπεράσπιση των κατηγορουμένων κατέθεσε μία σειρά φωτογραφιών από αθλητικές εγκαταστάσεις πολλών σταδίων της Ελλάδας. Σε όλες υπήρχαν προβλήματα συντήρησης. Άλλωστε αυτός ήταν ο ισχυρισμός. «Παντού συμβαίνει το ίδιο». Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Γιάννης Πουλτσίδης ασχολήθηκε χρόνια με την υπόθεση τραυματισμού του 17χρονου. «Ακούστηκε στο δικαστήριο ότι όλες οι εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνες. Άρα γιατί μιλάμε για άτυχες στιγμές. Δεν είναι δεδομένο ότι κάποτε θα έρθουν;» 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA