Τα επιδοτούμενα «νεκρά» αιγοπρόβατα και οι γεμάτες κτηνοτροφικές μονάδες
Άρρωστα βοοειδή και αιγοπρόβατα κατέληγαν σε κτηνοτροφική μονάδα στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης, που στα χαρτιά ήταν… κενή από ζώα. Είναι η υπόθεση που συνδέεται, ως παράμετρος, με την άγρια δολοφονία 59χρονου κτηνοτρόφου για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη 50χρονος έμπορος κρεάτων. Αποκαλύπτεται πως είχε στήσει μηχανισμό εκμετάλλευσης άρρωστων ζώων των οποίων ο θάνατος είχε ήδη αποζημιωθεί σε άλλες μονάδες. Όμως τα ζώα είχαν μεταφερθεί ζωντανά. Ο έμπορος κρεάτων καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα, αυτή τη φορά από το Πλημμελειοδικείο, σε φυλάκιση 18 μηνών για πρόκληση διασποράς νοσημάτων από κοινού.
Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
Τον Μάιο του 2019 αστυνομικοί της δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με επιστήμονες του εργαστηρίου γεωφυσικής του Α.Π.Θ. λύνουν το μυστήριο της εξαφάνισης του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού. Τα ίχνη του είχαν χαθεί από το Νοέμβριο του 2016 όταν εξαφανίστηκε με το αυτοκίνητό του. Η σορός του ανακαλύφτηκε κάτω από τόνους λάσπης, ενώ θαμμένο βρέθηκε το αυτοκίνητό του. Λίγα μέτρα μπροστά από την κτηνοτροφική μονάδα του 50χρονου εμπόρου κρεάτων, στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης.
Η εξιχνίαση της δολοφονίας που παρέμενε μυστήριο επί τρία χρόνια οδήγησε σε έναν καταιγισμό αποκαλύψεων για τη δράση του συλληφθέντα και ήδη καταδικασθέντα εμπόρου κρεάτων. Ένα χρόνο πριν την εξιχνίαση του εγκλήματος, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο είχε ήδη προσδιορίσει την ταυτότητα του κατηγορούμενου εμπόρου κρεάτων: «Δεν έχει αναστολές να σκηνοθετήσει υποτιθέμενες αξιόποινες πράξεις», ανέφερε στην απόφασή του και αθώωνε κτηνιάτρους οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατηγορούμενοι για δωροδοκία. Λίγους μήνες μετά τη δίκη για τη σκηνοθετημένη σε βάρος των κτηνιάτρων δωροδοκία, ο έλεγχος στην κτηνοτροφική του μονάδα, αποκάλυπτε ότι συγκέντρωνε άρρωστα ζώα. Ήταν βοοειδή και αιγοπρόβατα για τα οποία είχαν εισπραχθεί αποζημιώσεις και σκοπός ήταν για να διοχετευτούν με άλλες ταυτότητες σε άλλες μονάδες. Και ίσως να εισπραχθούν πάλι αποζημιώσεις.
Τα νεκρά βοειδή… ζωντάνεψαν!
«Εκπλαγήκαμε όταν πήγαμε για έλεγχο στη μονάδα, καθώς στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαινόταν ότι τα ζώα είχαν φύγει από τον Αύγουστο του 2018, έπρεπε να είναι άδεια», κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο προϊστάμενος του τμήματος υγείας ζώων της περιόδου εκείνης ο οποίος διενήργησε τον έλεγχο. «Τον Αύγουστο του ’18 σφάχτηκε και το τελευταίο ζώο, έτσι έλεγαν τα έγγραφα, έπρεπε να είχε ελεγχθεί η σφαγή από το τοπικό κτηνιατρείο», συμπλήρωσε. Ανέφερε πως μέτρησαν περίπου 70 βοοειδή και έως 100 αιγοπρόβατα. Μάλιστα περιγράφοντας τί συνέβη, είπε πως ο έμπορος κρεάτων, για τον οποίο ακόμη δεν είχε αποκαλυφτεί η εμπλοκή του στο άγριο έγκλημα, «άνοιξε τις πόρτες και έδιωξε όλα τα ζώα. Κάποια όμως που γνώριζαν τη μονάδα επέστρεφαν μόνα τους». Το έπραξε, όπως κατέθεσε, αφού προηγουμένως ρώτησε αν μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο και ενημερώθηκε για τις συνέπειες. Μάλιστα αδιαφόρησε ακόμη και από το γεγονός ότι στη μονάδα πήγε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. όταν ο ίδιος ήταν βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού.
«Όλα τα ζώα ήταν τρυπημένα, άρα στα κτηνιατρεία είχαν βρεθεί θετικά σε ασθένειες και έπρεπε να είχαν σφαχθεί. Άλλα ζώα είχαν δηλωθεί σαν σφαγμένα και κάποια ότι ήταν νεκρά από ασθένεια», περιέγραψε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας. Για την υπόθεση καταδικάστηκε ο έμπορος κρεάτων, που είναι ήδη στη φυλακή για το έγκλημα, και ο αδερφός του ο οποίος κατονομάστηκε ότι ήταν παρών στον έλεγχο και βοήθησε τον 50χρονο να απελευθερώσουν τα άρρωστα ζώα.
Από το 2019 πάντως, όταν αποκαλύφτηκε το έγκλημα και συνελήφθη ο 50χρονος έμπορος, η Εισαγγελία διενήργησε ξεχωριστή έρευνα για το εύρος των επιδοτήσεων που ενδεχομένως να εισπράχθηκαν για ζώα τα οποία παρουσιάστηκαν ότι σφαγιάστηκαν ή πέθαναν, καταβλήθηκαν αποζημιώσεις, αλλά κυκλοφορούσαν άρρωστα σε διάφορες μονάδες, μεταξύ των οποίων και του κατηγορούμενου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA