, Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θα κάνω στάση δίπλα στη γραμμή του δρόμου και οι νέοι ποινικοί κώδικες

Ναι από 1ης Μάιου κάνουν πρεμιέρα οι νέοι κώδικες -ποινικούς  να τους λέμε.

Οι αίθουσες οι δικαστικές θα γίνουν σκηνές νομικές και οι πρωταγωνιστές όλοι επι  το έργον. Δικαστές, Εισαγγελείς, γραμματείς, δικηγόροι, μάρτυρες  και οι πολίτες κατηγορούμενοι  η υποστηρίζοντες την κατηγορία- οι πρωταγωνιστές στην σκηνή αυτή.

Βέβαια  ο κατηγορούμενος  θα είναι ο βασικός «πρωταγωνιστής». Για το που θα βρίσκεται μετά την απαγγελία της απόφασης. Σπίτι του ή στην φυλακή. 

Το 1951 λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο, ψηφίστηκαν οι πρώτοι κώδικες. Το 2019 ήτοι 70 συναπτά έτη μετά,  ήρθε με μεγάλες τυμπανοκρουσίες η τεράστια  αναμόρφωση των αραχνιασμένων κωδίκων του 1951. Και το 2024 ήρθε ο νόμος 5090/24 και μαζί του  η πιο μεγάλη …συμπαντική αναμόρφωση των κωδίκων  ( 70 χρόνια χρειάστηκαν την πρώτη φορά, μόλις 5 για την  δεύτερη ) !!!  

Όλα αλλάξαν. Και η δικαιοπολιτική ματιά του νομοθέτη ( αυτού του «αγνώστου» , σε αυτούς τους τελευταίους κώδικες του 2024..δεν έχουμε τις υπογραφές αυτών που έχουν την νομική ευθύνη αυτών των πονημάτων ) .Όπως λέμε για τα προϊόντα. Άλλα είναι brand name , αυτό ήταν no name. Όλοι στα θρανία ξανά να μελετήσουμε από την αρχή .

Από παντού ακούγεται ΟΛΟΙ πια θα «μπαίνουν μέσα» φυλακή. Η νομοθετούσα  πολιτεία διατρανώνει ότι έτσι θα περιορίσει το έγκλημα. Η μεγάλη τομή: θα φυλακίζεσαι και για πλημμέλημα και για εξ αμελείας αδικήματα .Και άλλες τινές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται . 

Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία αυτή την «πρώτη»  όπως λέμε .

Πήγα προχθές σε ένα από τα δεκάδες σεμινάρια που έγιναν όλο αυτό τον καιρό προ ψήφισης και μετά ψήφισης του νόμου.

Με ομιλητές έγκριτους νομικούς, καθηγητές πανεπιστημίων, εισαγγελείς και δικαστές .Τα πρώτα προ ψηφίσεως ήταν να κατακεραυνώσουν  τον υπό ψήφιση νόμο .

Τα τώρα είναι να στηλιτεύσουν ξανά τις παράξενες και πάρα πολύ αυστηρές μεταλλαγές , να πουν και καλές κουβέντες για τα καλά ( αν και η αναλογία παίζει να είναι 1 καλό  5 όχι καλά – κάτι σαν 5 σουτ προς εστία , αλλά ένα να βρίσκει  στόχο).  Και υπάρχει σε όλα αυτά και μια άτυπη μάχη των προηγουμένων νομοθετών των κωδίκων του 2019 .. με αυτούς του 2024 ( επαναλαμβάνουμε no name  αυτοί ) .

Οι του 1951 βλέπουν από ψηλά και γελάνε η κλαίνε. Πάντα έτσι  δεν είναι και η ίδια η ζωή;

Θα «φανεί λοιπόν στην  εφαρμογή» ( κλασσική χιλιοειπωμένη φράση )  τι μέλει γενέσθαι και με αυτό τον νόμο. Θα δοκιμαστεί μέσα στα πύρινα ακροατήρια και τις νομικές σκέψεις, στα καζάνια  της νομολογίας και θα βγει το νέκταρ – ο οίνος,  από το νομικό πατητήρι και όλοι πιο σοφοί .. για την επόμενη αλλαγή της αλλαγής.

Κάποιοι αισιόδοξοι , κάποιοι απαισιόδοξοι , κάποιοι σε στάση αναμονής. Και όπως ειπώθηκε στο συνέδριο αν ζούσε ο Χωραφάς εν πολλοίς ο πατέρας  του ποινικού δικαίου στη  χώρα μας, δεν θα ήταν καθόλου μα καθόλου αισιόδοξος .

Εγώ εκείνο που διαπίστωσα ήταν λίγο  «νομικός τρόμος»,  στα μάτια όλων (κάτι σαν αυτά τα βλέμματα όσων φοβούνται τις αναταράξεις σε αεροπορικά ταξίδια)  με  τις διατάξεις μελλούμενες να εφαρμοστούν. Υπάρχουν γρίφοι, γόρδιοι δεσμοί, άλυτα θέματα , διαχρονικό δίκαιο  πολλών αλλαγών απανωτών, μάλλον θέματα για πολύ δυνατούς λύτες ( όπως στα σταυρόλεξα που δεν κατάφερα ποτέ να λύσω ένα από αυτά ) .

Μεγάλη ανασφάλεια δικαίου σε πολλές διατάξεις. Λες και ο νομοθέτης ήθελε να παιδέψει = εκπαιδεύσει τα νομικά μυαλά μας. Λες και τεμπέλιασαν με εύκολες διατάξεις ποινικού και ποινικής δικονομίας . Η δείτε το και από την άλλη πλευρά,  ίσως θέλει να μειώσει το αλτσχάιμερ με συνεχή πνευματική άσκηση. 

Σαν κάτι από τραγούδι Μίκη φαίνεται «πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες». 

Εμένα μου  μοιάζει σαν αυτό που έγινε με την ενέργεια τελευταία . Έχεις μπροστά σου 65 εταιρίες . Έχεις πράσινα κίτρινα ,μωβ, πορτοκαλί και  ότι άλλο χρώμα τιμολόγια . ΒΡΕΣ ΦΙΛΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ..Το οποίο θα σου αλλάζω κάθε μήνα !!!

Μη γελάτε. Σε οθόνες του συνεδρίου κάτι τέτοια σχήματα παρουσιάσθηκαν σε διάφορα θέματα .

Θα κλείσω λοιπόν με μια είδηση και μια διαπίστωση που αφορά τον αείμνηστο Δημήτρη Μητροπάνο .

Σήμερα (26-4-2024)  διαβάσαμε ότι συνελήφθη ο πασίγνωστος Ρώσος  κορυφαίος σκακιστής Γκάρι Κασπαρωφ.

Ξέρετε γιατί ; Γιατί δεν μπόρεσε να λύσει τους γρίφους , γόρδιους δεσμούς των νόμων Φλωρίδη  όπως τους λέμε η  κώδικες 2024. Κρατείται μέχρι να βρει τις λύσεις.

Και άκουγα αυτό το ωραίο κομμάτι στο αυτοκίνητο που ερμηνεύει ο Μητροπάνος ( στίχοι Φίλιππου Γράψα ) την ίδια μέρα , « θα κάνω  στάση στη διπλή γραμμή του δρόμου, πόσο  κοστίζει μια παράβαση του νόμου, να σταματήσω θέλω την κυκλοφορία ..».

Καλά που έφυγε νωρίς ( κατά το «καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του φοβερού Χρόνη Μίσσιου). Όχι αείμνηστε Μήτσο… τότε μπορεί να το έκανες σχεδόν ανέξοδα – τραγούδι του 1992 = κώδικες του 1951.

Αλλά αν  το έκανες τώρα αυτό το ίδιο  με το νόμο 5090/2024 θα μας τραγουδούσες από την φυλακή… 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.