, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Θεσσαλία: Πόσιμο το νερό του Βόλου – Σε ποιους δήμους και για ποιες ομάδες του πληθυσμού απαγορεύεται η κατανάλωσή του

Ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα και από τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη έγινε νωρίτερα το απόγευμα.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας το τελευταίο 24ωρο καταμετρήθηκαν 1236 προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Οι 45 από αυτές αφορούν λοιμώξεις του γαστρενετερικού συστήματος και οι 101 λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Το τελευταίο 24ωρο ανιχνεύτηκαν με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης γενετικού υλικού σε 5 δείγματα γαστρεντερικού, εντεροπαθογόνα.

Επιπλέον, μέσω της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, δηλώθηκε 1 κρούσμα σαλμονέλλας που από διερεύνηση προκύπτει ότι συνδέεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν παρατηρείται προς το παρόν συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές.

Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της λοίμωξης του αναπνευστικού πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας SAR-CoV-2 που παρατηρείται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας όπως και στις περισσότερες περιφέρειες της επικράτειας.

Συνολικά κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο 5 νέες νοσηλείες γαστρεντερίτιδας και 7 νέες νοσηλείες λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας υπάρχουν 2 πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης που βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Οι ασθενείς είναι από πληγείσα περιοχή και είναι κλινικά καλά.

Σχετικά με το θάνατο πολίτη στη Λάρισα, ο έλεγχος για λεπτοσπείρωση ήταν αρνητικός.

Συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 568 εμβολιασμοί, ενώ αύριο ξεκινούν εμβολιασμοί σε παιδιά για την ηπατίτιδα Α.

Από ελέγχους του δικτύου υδροδότησης επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο ΔΕΥΑΜΒ Βόλου είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, για πόση, για μαγείρεμα και για άλλες οικιακές χρήσεις όπως ατομική υγιεινή. Σε καταναλωτές όμως με ειδικά προβλήματα υγείας όπως οι υπερτασικοί και όσοι ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε αλάτι συστήνεται να αποφεύγεται η πόση εξαιτίας της σχετικά υψηλής αλατότητας.

Ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση χαρακτηρίζεται το νερό που παρέχεται στις δημοτικές ενότητες Πορταριάς Ιωλκού, Μακρυνίτσας, καθώς και στους οικισμούς των Χανίων, και της Δρακείας.

Για τα άλλα δίκτυα ύδρευσης δεν υπάρχουν αλλαγές και ισχύουν όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενη ενημέρωση.