, Πέμπτη
01 Ιουνίου 2023

Θεσσαλονίκη: Και μετρό και αρχαία – Ξεκίνησε η επανατοποθέτηση τους (ΦΩΤΟ-VID)

Ξεκίνησε σήμερα η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Αυτή τη ώρα έχουν φτάσει στο σημείο φορτηγά όπου με τη συνδρομή μεγάλων γερανών τοποθετούν τα ευρήματα στον σταθμό, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η επανατοποθέτηση τους.

Με την επανατοποθέτηση των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων εξασφαλίζεται η περαιτέρω διατήρηση της πολεοδομικής οργάνωσης και του ιστορικού αστικού ιστού της πόλης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τις μελέτες προστασίας, στερέωσης, αποκατάστασης, συντήρησης επιφανειών και ανάδειξης (αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης, φωτισμού ανάδειξης, μελέτη επαναφοράς, στερέωσης και δομικής αποκατάστασης, μελέτη συντήρησης επιφανειών και δομικών υλικών) των ρωμαϊκών και βυζαντινών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν εντός του κελύφους του Σταθμού κατά την α’ και β’ φάση της ανασκαφικής έρευνας.

Όπως ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος τον Απρίλιο ξεκινούν οι δοκιμαστικές διαδρομές διέλευσης συρμού.

Επίσης είπε πως «στη Θεσσαλονίκη θα έχει συρμό σε κάθε σταθμό κάθε 1,5 λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι ανά κατεύθυνση, ανά ώρα, θα μπορούν να κινούνται 40 συρμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο ξεκινούν οι δοκιμαστικές διαδρομές διέλευσης συρμού.