Θεσσαλονίκη: Σαρωτικοί έλεγχοι για περιβαλλοντικά εγκλήματα
«Προκλήθηκε περιβαλλοντική ρύπανση, αισθητική υποβάθμιση και πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων για την οικολογική ισορροπία της περιοχής». Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος ενός ιδιοκτήτη φορτηγού που άφησε τόνους χωμάτων, ανεξέλεγκτα σε ένα ξένο οικόπεδο, δείχνει ότι πλέον οι αρχές κινητοποιούνται και για το ελάχιστο στο πλαίσιο εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι έλεγχοι πλέον είναι σαρωτικοί.
Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
Το τμήμα προστασίας περιβάλλοντος της ασφάλειας, που έχει ιδρυθεί και δραστηριοποιείται από το 2011, αυξάνει τους ελέγχους και δείχνει πως το περιβαλλοντικό έγκλημα εντείνεται διαρκώς. Από τα μικρότερα, όπως είναι η ανεξέλεγκτη απόθεση χωμάτων και μπαζών, στην ανεξέλεγκτη διαχείριση μετάλλων χωρίς μέτρα και άδειες, μέχρι και τα μέγιστα όπως είναι η υπόθεση δυσοσμίας των ΕΛΠΕ στη δυτική Θεσσαλονίκη όπως και άλλες περιπτώσεις επικίνδυνης αιθαλομίχλης και δυσοσμίας από επιχειρήσεις.
Η ανάγκη δημιουργίας τέτοιων τμημάτων ανέκυψε από το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας συντονισμός στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών περιστατικών από τις διωκτικές αρχές, καθώς επιλαμβάνονταν τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, ενώ και η διαχείριση δεν ήταν ανάλογη από τις άλλες υπηρεσίες. «Πλέον εφόσον για τα περιστατικά επιλαμβάνεται το τμήμα προστασίας περιβάλλοντος, αμέσως κινητοποιούνται από την αστυνομία και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως είναι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που έχουν κατάρτιση και αντιμετωπίζουν ως ειδικοί τα ζητήματα παραβίασης της νομοθεσίας», εξήγησε στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.,ΑΣ. Που γνωρίζει για τη διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Οι υποθέσεις στις οποίες επιλαμβάνονται οι αστυνομικοί της ασφάλειας ύστερα από καταγγελίες, αυξάνονται διαρκώς. Μόνον τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη έγιναν έλεγχοι σε δύο επιχειρήσεις scrapκαι εντοπίστηκε ένα φορτηγό που άφηνε ανεξέλεγκτα χώματα, τον Σεπτέμβριο έγινε έρευνα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ιδιοκτήτη επιχείρησης στη Χαλάστρα επειδή δεν είχε λάβει μέτρα για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος είτε στην καπνοδόχο είτε με τη διασπορά στάχτης ανεξέλεγκτα, τον Ιούλιο σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ιδιοκτήτη εγκαταλειμμένου κτιρίου επειδή είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, τον Ιούνιο έγινε έρευνα σε διαλυτήριο οχημάτων όπου είχαν αποθέσει ανεξέλεγκτα μηχανέλαια και αναμίχθηκαν με το χώμα, ενώ δεν υπήρχε ξεχωριστός χώρος φύλαξης των συσσωρευτών μολύβδου.
Έντονο ενδιαφέρον
Πανευρωπαϊκά το ενδιαφέρον των υπηρεσιών, επομένως και των διωκτικών αρχών στρέφεται στην προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν υπήρχε στο παρελθόν σοβαρός έλεγχος», διαπιστώνουν περιβαλλοντολόγοι που πλέον καλούνται να συνδράμουν στις επιχειρήσεις της αστυνομίας διενεργώντας αυτοί τους εξειδικευμένους ελέγχους. Οι αστυνομικοί του τμήματος προστασίας περιβάλλοντος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν να εξετάσουν τις καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία τους. Ακολουθεί αστυνομική έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων που θα «δέσει» τη δικογραφία που θα σχηματίσουν. Στη διάρκεια των ελέγχων έχουν μαζί τους ειδικούς επιθεωρητές περιβάλλοντος της περιφέρειας για τη διαπίστωση των περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Οι αστυνομικοί δεν είναι εξειδικευμένοι, ούτε έχουν σπουδάσει αντικείμενα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ειδικά ζητήματα αναλύονται από τους επιθεωρητές. Ενημερώνονται όμως διαρκώς για την περιβαλλοντική νομοθεσία και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις, όπως σεμινάρια και ημερίδες, λαμβάνοντας πληροφορίες για τα τελευταία στοιχεία του περιβαλλοντικού εγκλήματος. «Παλιότερα ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Άφηναν χώματα, μπάζα, έριχναν λάδια, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Σε αυτό μπαίνει τάξη και με ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες», τόνιζαν περιβαλλοντολόγοι βλέποντας πως γίνονται έλεγχοι. «Αυτό το τμήμα έχει μέλλον, το περιβαλλοντικό έγκλημα πρέπει να καταπολεμηθεί», συμπληρώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που είδαν την αναγκαιότητα οργανωμένης διαχείρισης τέτοιων υποθέσεων.
Η περίπτωση ενός φορτηγού που έριχνε βιομηχανικά απόβλητα στον αγωγό αποχέτευσης, ανοίγοντας, έτσι απλά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, το καπάκι του δημόσιου αγωγού, είναι μία από τις περιπτώσεις οι οποίες παλιότερα δεν θα γινόταν αντιληπτές. Θα το διαπίστωναν οι επιστήμονες όταν έκαναν αναλύσεις των αποβλήτων αναζητώντας την πηγή. Μία τέτοια υπόθεση εξιχνιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη. Έγινε καταγγελία, ακολούθησε παρακολούθηση και διαπιστώθηκε η παράβαση. Και αυτό είναι ένα δείγμα ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα αρχίζει να αντιμετωπίζεται.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA